Председателят на Парламента Никола Минчев, кото днес - 16 юни, беше отстранен от поста с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане

Председателят на Народното събрание Никола Минчев в Панагюрище: Докато помним и почитаме героите си, ще я има и свободна, и независима България!

От панагюрските въстаници трябва да се поучим как всички ние заедно и обединени

можем да градим съдбата на страната си. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев на 1 май на тържествената заря-проверка в Панагюрище, посветена на 146-ата годишнина от Априлското въстание. По думите му въстаниците от града са най-точно мерило за любов към отечеството, за стремеж към просперитет и добруване на всички българи.
Днес сме в Панагюрище, за да преклоним глава пред безсмъртието на героите от Априлското въстание, които и днес служат за пример за родолюбие, отдаденост и саможертва в името на нашата Родина, посочи Никола Минчев. Той отбеляза, че през пролетта на 1876 г. от красиво и миролюбиво градче Панагюрище се превръща в най-ярко огнище на въоръжената съпротива. То става символ на силата, решимостта и волята на българите да отхвърлят тиранията и да възстановят своята държава.
За съжаление, мнозина панагюрци не оцеляват след Априлската епопея, мнозина не дочакват и лелеяната и платена с живота на много българи свобода. Затова всички ние сме днес тук, за да заявим – тяхното дело, тяхната саможертва и тяхната жажда за свобода не са забравени, каза председателят на парламента. И призова:
Нека бъдем достойни наследници на героите на Априлското въстание, нека си спомняме техните стремежи и като крачим с високо вдигната глава да преодоляваме предизвикателствата пред нас. Защото, докато помним и почитаме героите си, ще я има и свободна и независима България!
В Панагюрище председателят на Народното събрание прие строя на представителните роти от гарнизон Асеновград, които участваха в тържественото отбелязване на годишнината от Априлското въстание.
На честването присъстваха народни представители, министърът на туризма Христо Проданов, областният управител на Пазарджик Андрей Гечев, висши военни, кметове на общини, общински съветници, бизнесмени. Слово произнесе кметът на Панагюрище Никола Белишки.
Честването на 146 години от Априлската епопея в Панагюрище започна преди обяд с литийно шествие от Исторически музей до централния площад „20 април“. 
Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манoлов носеше Поибренския сребърен кръст, придружавал Хвърковатата чета и свидетел на гибелта на Георги Бенковски.
Шествието бе водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“ и представители на регионалните клубове на Национално дружество „Традиция“. 
На площад „20 април” кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националния трибагреник, а в църквата „Свето Въведение Богородичн” бе отслужен молебен за благоденствие на българския народ. Възстановката „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“ бе представена от представители на Регионален клуб „Традиция”.
Пред мемориала „Априлци“ с едноминутно мълчание присъстващите глави почетоха паметта на героите. Поднесени бяха цветя от името на председателя на Народното събрание, министерства, Общински съвет-Панагюрище, ръководството на община Панагюрище, областния управител на област Пазарджик, политически партии, фирми, училища, културни институции, граждани.

Вижте още

Панагюрище е част от турнето на виртуозния цигулар Васко Василев през ноември

Vasko & The Violin е името на предстоящото концертно турне на Васко Василев, което започва през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.