четвъртък , 28 март 2024

Председателят на Народното събрание ще приеме рапорта на командващия тържествената заря-проверка в Панагюрище тази вечер

Председателят на Народното събрание Никола Минчев ще участва в тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Априлското въстание

в Панагюрище и в местността Оборище..
В 20.30 часа
днес той ще приеме рапорта на командващия тържествената заря-проверка по повод 146-ата годишнина от Априлското въстание в Панагюрище и ще произнесе слово.
Преди обяд председателят на парламента положи цветя на гроба на легендарния български революционер Тодор Каблешков в двора на църквата „Успение Богородично“ в Копривщица. След това произнесе слово на
официалната церемония пред Паметника-костница на априлци в града.
Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата. 
Копривщица, която е люлка на възрожденския дух, пише първата страница от героичното Априлско въстание, отбеляза в словото си Никола Минчев.
Тук гръмва първата пушка и възвестява, че българите не са покорна рая, а народ, който иска да е свободен… Затова и днес тук няма българин, който да не се вълнува, когато се разхожда сред калдъръмите на този град-паметник и си спомня за неговите герои, добави председателят на Парламента.
Той подчерта, че трябва да си припомняме подвига на Тодор Каблешков, на Георги Бенковски и на плеяда други герои, благодарение на които, по думите на народния поет Иван Вазов, „в няколко дена тайно и полека народът порасте на няколко века“..
Утре, 2 май, в 11.00 часа председателят на Народното събрание ще участва в тържествената церемония в местността Оборище, където през 1876 г. се взема решение за обявяване на Априлското въстание.
ИЗТОЧНИК: Сайтът на Народното събрание

Вижте още

На 15 февруари съветниците ще приемат Бюджет 2024 на Община Панагюрище и Стратегия за упрявление на общинската собственост

Най-важният документ за функционирането на една община, който определя и посоката на политиката на местната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.