Честит имен ден на победителите Виктор и Виктория!

На 18 април Православната църквата почита Свети мъченик Виктор. Имен ден имат всички, кръстени Виктор и Виктория.

 Името идва от латинската дума victori, в превод – Победа. 
Свети мъченик Виктор бил войник по време на управлението на Марк Аврелий. Всички воини в империята тогава били длъжни да предават по едно животно в жертва на идолите.
Така императорът искал да провери дали в редиците му няма друговерци. Християнската вяра обаче не позволила на Виктор да извърши подобна жестокост. За отказа си той бил осъден на мъчения и изтезания.
Духът и вярата на Виктор му помогнали да премине през всичко. Всеки ден войниците изумени установявали, че раните на мъченика са зараснали през нощта и той отново е жив и здрав. Вместо да го прекършат, изпитанията го направили по-силен отвсякога.
Светецът дори успял да победи виден магьосник, който се преклонил пред силите му и дори приел християнството. Говори се, че само с молитва Виктор помогнал на всички ослепени войници да прогледнат.
Загубили битката със светеца, на властите не им останало друго, освен да се отърват от него. За това на 18-ти април, II век, той бил обезглавен в Дамаск. Оттогава до днес на днешната дата почитаме паметта на великия християнин Свети мъченик Виктор

Вижте още

Цветница е. Честит имен ден на всички с имена на цветя, дървета и храсти!

Днес християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.