неделя , 28 април 2024

Честит име ден на Васил, Василка…!

На 1 януари Православната църква почита Свети Василий Велики. Денят е познат като Васильовден, Василица или Сурваки. 

Той е зимен празник, познат в цялата етническа територия на българите. Отличава се с богата празнична обредност. Свързан е с важен повратен момент в природата – деня на зимното слънцестоене, което го прави подходящ за различни гадания и обреди. Те могат да се обособят в четири основни групи – обредна трапеза, ладуване, сурвакане, дружини с маскирани лица. 
 Както на Бъдни вечер, трапезата се отличава с блажни ястия. В обредната трапеза има баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството.
След прекадяването на трапезата с въглен, поставен на керемида, най-възрастният в дома вдига високо питата, разчупва я и я раздава на всички по ред на възрастта им.
Свети Василий Велики е роден около 330 г. в Кесария Кападокийска (Мала Азия)
в знатно и благочестиво семейство, което се отличавало с непоколебима вяра и християнски добродетели. Св.Василий завършил с отличие кесарийското училище, в което се запознал с бъдещия бележит църковен отец св. Григорий Богослов. Образованието му продължило в Константинопол, а по-късно и в Атина – център на културата и просвещението. 
През 356 г. той се завърнал в родината си и приел свето кръщение. За да се запознае по-добре с монашеския живот, предприел пътешествие в Сирия, Палестина, Месопотамия и Египет. След двегодишно странстване  Василий основавал монашеско общежитие в близост до Неокесария, на брега на р. Ирис. При него дошъл и Св. Григорий. Двамата се отдали на изучаване на Свещеното Писание и съчиненията на църковните отци и писатели, к на физически труд и молитва.
Св. Василий взел дейно участие в борбата срещу арианството. През 364 г. той се завърнал в Кесария, приел презвитерски сан и станал близък помощник на Кесарийския епископ Евсевий. В продължение на 6 години се изявил като незаменим пастир за кесарийските християни. След смъртта на еп. Евсевий те го избрали за свой епископ.
Св. Василий отделял най-голямо внимание на богословските спорове със савелиани, ариани и македониани и ревностно защитавал православието. Израз на своята вяра и богати духовни дарования св. отец дал в творенията си, като при това постигнал изумително хармонично съчетаване на теорията с практиката. Така св. Василий се проявил като вселенски учител на Църквата, стремящ се да я запази от ересите и да я укрепи и въздигне като „стълб и крепило на истината“ (ср. 1Тим. 3:15).
Св. Василий вдъхновено разкрил същността на основополагащия християнски догмат за Свeтата Троица(в Adversus Eunomium, De Spiritu Sancto), като разяснил как всяко от Трите Лица на Света Троица е със Свой личен Ипостас с лични отличителни свойства, но при обща за Трите Лица природа. В изясняването на Шестоднева св.Василий разкрил големите си богословски, философски и естественонаучни познания, съставяйки литургия, известна и до днес под името „Василиева литургия“.
Имен ден ДНЕС празнуват Васил, Василка, Веселина, Веселин, Василена… 

 

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.