четвъртък , 28 март 2024

Какви са методите за разкриване на престъпления, научиха гимназисти от СУ „Нешо Бончев“

Днес в Районен съд – Панагюрище се проведе едно от занятията по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

През учебната 2021/2022 година участници в програмата са Районен съд-Панагюрище и СУ „Нешо Бончев“ Темата на днешното обучение бе „Оглед на местопроизшествие. Изземване на следи от местопрестъпление. Разпознаване на лица и предмети като способ за доказване“. В ролята на обучители бяха инспектор Стефан Бобеков от НТБЛ в група „Криминална полиция“ в РУ-Панагюрище, старши инспектор Павлин Караколев, началник-група „Охранителна полиция“ в РУ-Панагюрище,
главен инспектор Васил Семерджиев, началник-сектор на НТЕЛ към Областна дирекция на МВР-Пазарджик, и Иво Палешников, служител в сектор „НТЕЛ“ в ОДМВР-Пазарджик.
Обучаеми бяха гимназисти от СУ „Нешо Бончев“.Разиграна беше симулация на процесуално-следствени действия при сигнал за извършена кражба на пръстен. Инспектор Бобеков показа на учениците как се снемат следи с желатиново фолио, обясни им какво е веществено доказателство и какъв е алгоритъмът на разкриване на дадено престъпление.

След това се намесиха главен инспектор Семерджиев и г-н Палешников, който изготви фоторобот на крадеца по данни на очевидци, които бяха ученици от СУ „Нешо Бончев“. Оказа се, че заловеното лице и фотороботът имат съвпадение на 80%. 
Демонстрирана бе ролята на афис-системата, в която бяха сравнени всички следи отпреди и така се стигна до името на заподозрения. Лицето бе открито и „закопчано“.

  

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.