Водещи новини

Днес се покланяме на Кръста Господен. Честит имен ден на Кръстьо, Кръстина, Кръстана…!

  На 14 септември Българската православна църква чества един от големите празници в християнския календар – Въздвижение на Светия кръст Господен.

 

Сред миряните денят е познат повече като Кръстовден. Църквата ги приканва да се поклонят на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.
Според преданието Света Елена – майката на император Константин Велики, която била ревностна християнка, се отправила към Светите земи в Палестина. Тя тръгнала, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. 
Усилията ѝ се увенчали с успех – намерени били пещерата с гроба, както и три кръста. Кой от трите бил Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек.
Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на Гроба Господен бил построен храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига, или го „въздвижва“, над главите на присъстващите. От това „въздвижение“ получава своето име и празникът.
На Кръстовден се спазва строг пост. 
Имен ден днес празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

Вижте още

Председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов: Да отстояваме самоотвержено каузите Панагюрище и България!

Уважаеми жители и гости на община Панагюрище,  През април преди 148 години със своята саможертва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.