четвъртък , 25 април 2024
Водещи новини

Силвия Бобекова премина обучение на тема „„Методологията – ревизирана, освежена и ре-енергизирана“ в Малта – пясъчният остров на рицарите

Силвия Бобекова, координатор на проект „ТИМ+ ПРОфесионализъм“, КД1, програма „Еразъм+“ и старши учител по английски език в СУ „Нешо Бончев“, 

се завърна от обучение-приключение в Малта. Дейност 3. „Методологията – ревизирана, освежена и ре-енергизирана“ се проведе от 16.08.2021 до 27.08 2021 в ETI, Малта – най-малката страна-членка на ЕС.
“ТИМ+ ПРОфесионализъм” стартира своята реализация на 1.06.2020. За проектаса одобрени 9 мобилности в 4 проектни дейности. Учителският екип цели да се обучи, за да надгражда и създава професионално интегрирани уроци чрез екипна работа с цел развиване на дигитални, чуждоезикови и комуникативни компетентности в СУ “ Нешо Бончев”. Училището очаква настоящият проект да удовлетвори множество професионални потребности – да покрие нуждите на учениците и училището, както да допринесе за личностното и професионално израстване на учителите.
 

Г-жа Бобекова споделя за нашите читатели своите впечатления за курса и острова на рицарите, който до 1974 е бил колония на Великобритания, а сега е независима парламентарна република:
„Малта е средиземноморска независима република, включваща трите острова Малта, Гозо и Комино с около 400 хил. души население и площ около 316 кв.км. Столицата Валета (европейска столица на културата 2018 и включена в списъка на ЮНЕСКО) – укрепостен град, свързан с рицарите от Ордена на св. Джон, основан в Йерусалим по време на кръстоносните походи. Забележителна е катедралата „Св. Йоан“ заради шедьовъра на Караваджо „Обезглавяването на Св. Йоан“; портата с двете арки на входа на града, фонтана Тритоните, кралската опера, откритият амфитеатър, градините Барака – виждат се 4-те гърмовни топа, охраняващи града, яхтеното пристанище с круизните кораби. Средновековната стара столица Мдина (Градът на тишината т.к. движението на МПС е забранено), градена от финикийците също е обградена от високи крепостни стени – дължина на града около 250 метра 😉 и около 300 жители – от насипа се открива гледка към целия остров, както и към Сицилия (на 94км разстояние). Около Мдина е оживеният град с голям площад Рабат, където произвеждат най-вкусните традиционни пастиции (като бутер-банички със сирене, месо или грах). Внушителна е и базиликата Моста в едноименния град, която е 3-та по размери в Европа след Истанбулската Св. София и римската базилика. В северната част заслужават посещаване Сан Джулиян (барове, казина, молове), Слима (пристанищен пункт), катакомбите, градините на Св. Антоан (резиденцията на Президента), а в южната – Марсашлок (рибарско селище с десетки рибни ресторанти и морски деликатеси), Буджиба, пясъчните и скалисти плажове и др. Малта още е известна с обратното движение и специфичното ел.захранване (наследено от британците), безумното шофиране и НЕотдаване на предимство, свързаните градове (без табели) в един остров, своите 365 църкви – по една за всеки ден, заешката яхния, сладките и ароматни пъпеши, картофи и домати за „Рикота“. До островите Гозо и Комино има редовен воден транспорт. Виктория, столицата на Гозо се гордее с Цитаделата и спокойния селскостопански начин на живот. На Комино няма постоянно живеещо население – има само един хотел за любителите на водните спортове – скуба гмуркане и шнорхелинг. Между тях са водните пещери и Синята лагуна с кристално чистата и синя вода, върху която си лежиш без усилие.
Местоположението, историята, културата и традициите на пясъчния остров, както и наситеният с идеи методологичен курс в ETI, ще дадат своя огромен принос за успешната реализация на проекта, създаване на интердисциплинарни уроци-проекти и израстването на учениците като европейски граждани. В курса „Методология“ в ETI представих България и нашето училище, включих се в редица дейности – десетки идеи за създаване на интерактивни мотивиращи уроци, съживяващи практики, новаторски стратегии, подходи и методи за работа. Вдъхновяващи бяха рзличните техники как да насърчаваме нашите деца да говорят, пишат, четат и слушат на чужд език посредством песни, музика, филми, видеа, реклами, обяви; видовете стилове на учене и интелигентност; химията на думите (словосъчетанията); връзка от думи и дейности; как да използваме речниците и техния учебен потенциал; учене чрез сътрудничество и проектни дейности; създаване на уики, игрословици, кръстословици, пъзели и занимавки; драма, ролеви игри и симулациистратегии за писане – безброй ползотворни дейности за ефективно управление на класната стая, за да повишим мотивацията и сътрудничеството между участниците в учебния процес.
Обмяната на ценен опит в екипи с колеги от 8 европейски държави, съжителството с ученици или колеги от други европейски страни, тестване на различни приложения и споделяне на ефективно действащи практики, които могат да се използват в класните ни стаи – това са само някои фактори, които влияят силно върху напредъка ни.
Проведените дейности имат въздействие върху: училището като бенефициент, партньорските организации, учители-новатори и професионалисти, ученици, родители, широката общественост.
Приложеният европейски стратегически план ще подобри ключовите компетенции на учителите и директорите, ще въведе професионални цифрови, езикови и комуникационни методи, внедряването на нови технологии, нови платформи и инструменти в повече дисциплини чрез екипна работа за създаване на интегрирани уроци и укрепване на междупредметните връзки.
Потенциалните дългосрочни ползи от участието в програмата „Еразъм +“ в СОУ „Нешо Бончев“ са подобряване на имиджа на училището чрез: овладяване и прилагане на нови компетенции, необходими за 21 век; подобряване на комуникацията и сътрудничеството при работа във виртуални екипи; постигане на устойчиви резултати от придобитите компетенции и прилагани иновативни методи на преподаване, създавайки трайно международно сътрудничество. Дейностите спомагат да се превърнем в иновативно училище с дигитални изобретения, чужди езици, комуникационни взаимоотношения, отговарящи на непрекъснато развиващите се изисквания за културно, социално и езиково разнообразие на учебната среда.“
Проектът ще продължи изпълнението си до 31.03.2022. Предстои изпълнението на още една дейност, в която се плануват визите във водещи училища. Стойността на проекта е 27405 евро.За повече информация, следете ФБ страницата на проекта и www.daskalo.com/zvezdizi

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.