Водещи новини

В Тенерифе Силвия Бобекова участва в обучение „Управление на разнородна класна стая…

Силвия Бобекова, координатор на проект „ТИМ+ ПРОфесионализъм“, КД1, програма „Еразъм+“,

и старши учител по английски език в СУ „Нешо Бончев“, наскоро се завърна от обучение в Тенерифе.
Курсът по дейност 2. „Управление на разнородна класна стая: Изправяне срещу предстоящите предизвикателства“ се проведе от 02.08.2021 до 07.08 2021 в Сан Кристобал де ла Лагуна (предишната столица на острова и политически център).

 

Проект “ТИМ+ ПРОфесионализъм” започна на 1.06.2020. В него участват 9 мобилности в 4 проектни дейности. Учителският екип има за цел да се обучи, за да надгражда и създава професионално интегрирани уроци чрез екипна работа с цел развиване на дигитални, чуждоезикови и комуникативни компетентности в СУ “ Нешо Бончев”- Панагюрище. Училището възлага големи надежди настоящият проект да удовлетвори множество професионални потребности както за учениците и училището, така и да допринесе за личното и професионално развитие на учителите.
Публикуваме интересни факти, които сподели г-жа Бобекова за курса и за острова, който е под испанско владение.
ИСТОРИЯТА НА ТЕНЕРИФЕ – Историческото наследство на острова помага да разберем сегашния живот, култура и хората.
СЪБИТИЯКастилската коронапрез 1496 г; неуспешният опит на британцитеКонтраадмирал Хорацио Нелсън нахлува в Санта Круз през 1797 г., емиграцията на хората от Канарските островив Америка през 18 век имного вулканични изригвания – вулкана и пустинята Тейде, които разклатихаОстровът.
ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ – Островът е приютил много известни личности, които се открояваха в различни области,като наука, изследвания, литература, скулптура иживопис – св. Хосе дьо Анхиета и Ланера, натуралистът иантрополог Сабино Бертлот и един от най-изключителните испански учени от 19-ти век, Агустинде Бетенкур и Молина.
ГУАНЧИТЕ – Гуанчите са аборигенните жители на Острова, които са обитавали Тенерифе преди завоеванието отКастилската корона през 1496 г. Това местно население, вероятно от берберски произход, което е посветило голяма част от живота си на земеделие и скотовъдство, оставили след себе си разнообразни археологически съкровища, традиции, обичаи, думи, приказкиот завладяващи герои и легенди.
ЛЕГЕНДИСтрахотни приказки за невъзможни любовни истории, островинововъзникващи и изчезващи, разказват ощеза стоглави дракони, цивилизации под морето и дори НЛОна Острова, предизвикват ни да поставим границата между фактите и измислицата.
ОБЛАСТИ – Тенерифе е разделен на три области – Северната област, Южната област и Областта на столицата – които включват общо 31 общини. Най-населени градове на Канарските острови са: Санта Круз де Тенерифе, столицата на острова; Сан Кристобал де Ла Лагуна. От най-големия град до най-малката махала, всички си имат свои местни традиции, типичен пейзаж, култури и дори климат. В един и същи ден може да студуваш, а впоследствие на плажа да лудуваш.
 

ОБЩЕСТВО – Факторите, които отличават обществото на Тенерифе, са слънцето, морето, канарският акцент и речник, островните политически и финансови особености и неговата култура и традиции, около 800 000 жители.
КЛИМАТ – меко лято и относително топли зими, постоянното присъствие на слънцето почти през цялата година, целогодишно температурите са от 16 ºC през зимата и максимуми до 25 ºC . През по-горещите месеци островът е охладен от морския бриз и пасатите. Уникалното разположение на острова позволява различни метеорологични условия в различни области – можете да играете в снега по склоновете на El Teide сутрин и слънчеви бани или плуване на южното крайбрежие следобед. Странно – колкото по-високо се качваш, толкова по-високи стават температурите 😉
ГЕОЛОГИЯ – Планината Тейде, планинските вериги Тено и Анага, скалистите плажове на острова, черните пясъци и неговите океански дъна … Тенерифе е уникален, пейзажът се определя от вулканичната активност на вулкана, който е оформял земята си в продължение на милиони години – все още неразгадани загадки по отношение на неговия произход и геоложка еволюция.
ФЛОРА И ФАУНА – Въпреки че Тенерифе е просто малко островно покритие 2034 km2, той е дом на изненадващо екологично разнообразие благодарение на своите специални условия на околната среда. Такова изобилие от 11 микроклимата води до различни естествени местообитания и това ясно се вижда в растителността на острова. Флората тук е богата и разнообразна, с около 1400 ендемични растителни видове. По отношение на фауната Тенерифе – има около 400 вида риби, 56 вида птици, 5 различни влечуги, 2 вида земноводни, 13 сухоземни бозайници и няколко хиляди видове безгръбначни, както и някои видове морски костенурки и китоподобни. Папагалите в Лоро парк са в изобилие.
ГАСТРОНОМИЯ – екзотични вкусове и кулинарна традиция – вина, „“ картофи, сос моджо и сирена.
МЕСТНИ ПРОДУКТИ – Вкусис ли нещо – изненада. Идва момент, когато яденето е не просто акт на оцеляване, а се превръща в опит, който събужда всичките ви сетива, откриваш, че кухнята е такава вселена от вкусове, палитри, цветове и миризми, които дотогава никога не сме знаели.
ПРОДУКТИ – Островът е богат на плодове, голяма част от които са тропически, зеленчуци, със сортове, които изглеждат особено екзотични за посетителите, прясна риба, месо и картофи, брашното от гофио (богато на минерали, особено желязо, цинк и магнезий), местното сирене, което обикновено се прави от козе мляко, голямо разнообразие от риби: местната сама, морски риби, папагали, риба тон, сардини и др., меда, канарските банани, вина Малвазия (червени, бели, розе), дори Уилям Шекспир и Уолтър Скот говорят за тях в творбите си.
ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЛАСТИ – Южнатачаст, със специфичен контраст между селата в планината, великолепните плажове и гамата от ексклузивни места за настаняване на брега; Северната част – съчетава зашеметяващи пейзажи с най-истинската гастрономия и скрити кътчета на Тенерифе. Природа, спорт, релакс, отдих, плажове … Парка Лоро – папагали и още мноооого атракции, пирамидите в Гуймар, Пеперудения парк и винарните в Икод, Казабланка (белите къщи) и още, и още …
Каквото и да търсите, Тенерифе го има.
ДЕ ЛА ЛАГУНА е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1999 г. и се смята за „уникален пример за колониална колония – град без стени ”. Градът е използван и като модел за колониалните градове, основани в Америка, като Старата Хавана, Лима и Картагена, поради което къщите и улиците им изглеждат толкова сходни.
ИСТОРИЧЕСКИЯТ ГРАД САНТА КРУЗ (столицата) е основан през 1494 г., било е просто рибарско селище. Сега градът е постоянно бръмчене. Огромни круизни кораби акостират на пристанището, а най-съвременната аудитория Adán Martín Tenerife е символът на модерността, която сега представлява града.
Църквата La Concepción е едно от архитектурните съкровища на Санта Круз, построена е през 1500 г. и възстановена 150 г. години по-късно, след като е била унищожена при пожар. Впечатляващ ЮНЕСКО Обект на световното наследство.
Г-жа Бобекова сподели, че географията, историята, културата и навиците на испанския остров са допринесли за успешното реализиране на дейността и участието в „Управление на разнородна класна стая: изправяне пред предстоящите предизвикателства“, в Учителската академия Europass, Езиков център, Тенерифе, Испания. Тя представи своето училище и се включи в редица дейности – традиционни стратегии и методи на преподаване, налагащи необходимостта от иновативни начини за успешно управление на класна стая, в която има ученици с различни способности и поведение.
Участничката е надградила знанията си за ефективното управление на хетерогенни класни стаи, с цел да предаде опита си и да насърчи постиженията на всички ученици, независимо от възраст, пол, произход, способности, таланти, като използва най-новите методи и инструменти за преподаване. Друг полезен момент е бил управление на класната стая чрез опитно обучение и казуси, които са насърчили размисъл, дискусия и споделяне на добри практики по отношение на съвременните предизвикателства в класната стая. Чрез ангажиращи дейности участниците са разработили иновативни начини за повишаване на мотивацията и сътрудничеството между учениците – установяване правила в класната стая, включване на работа в групи, превантивни и креативни стратегии за управление и за насърчаване на учениците да размишляват върху собственото си поведение в класната стая и др.
И още – обмяна на ценен опит в екипи, тестване на различни инструменти и споделяне на работещи примери, които могат да се използват в разнородни класните стаи. Десетки ползи за всички учители.
Проектът ще продължи изпълнението си до 31.03.2022. Стойността на проекта е 27405 евро.

За повече информация, следете ФБ страницата на проекта иwww.daskalo.com/zvezdizi

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.