събота , 20 април 2024
Водещи новини

Аз уших байряка, аз му турих знака „Смърт или свобода!“ ПОКЛОН пред светлата памет на Райна Попгеоргиева

 

На 29 юли преди 104 години умира Райна Попгеоргиева, известна в историята ни като като българката,

извезала знамето със заветните думи „Свобода или смърт“.
Българката, която имаше куража да изправи глава срещу тиранина.
Българката, която именно турските тирани нарекоха Княгиня, макар и с подигравателен тон.
Българката, която роди и отгледа 5 сина, служили на майка България.
Българката, която след Освобождението живя и умря в мизерия.
Българката, чийто дом в София днес като поддръжка е срам за съвременните българи, някои от които тънат в охолство.
Дълбок поклон пред Райна Княгиня, един от символите на българската национална свобода!

Райна Попгеоргиева е родена на 6 януари 1856 г. в Панагюрище. След като учи в родни си град, завършва елитното за времето си училище в Стара Загора. Когато се връща в родния си град, става учителка, като половината от заплатата си започва да връща на Общината за изплащане на своята стипендия,
отпусната й за обучението.

Във връзка с въстанието от 1876 г., учителката пише в своята „Автобиография“:
Веднъж, в края на март…, след свършване на училищните занятия,… при мене дойде от името на моите съграждани човек с молба да отида в къщата на един от учителите..Тя отива, но, когато влиза в къщата, между другите, които вижда, има един непознат. Райна поздравява всички, а него пита: „С кого имам чест да се запозная и откъде сте роден?“ Отговорът му е: „Съвсем точно да ти отговоря не мога, но… аз съм този, който знае всичко и не знае нищо, т.е. аз съм просто бунтовник, а ако искаш и апостол, който проповядва на народа да се готви; тъй като скоро турците ще ни нападнат и изколят като овце“. След това той й обяснява, че и тя трябва да помогне на народа си. Показва на панагюрската девойка Карловското знаме, ушито от скъп плат с изобразен на него разярен лъв, стъпил върху полумесец, а над главата му са думите „Свобода или смърт“. Райна Попгеоргиева казва, че ще съумее да изработи подобно и с тези думи прави стъпката, която ще реши развитието на живота й.  Едва ли им българин, който да не знае какво става след ушиване на Знамето.
След Априлското въстание Райна Поопгеоргиева е заловена от турците и подложена на тежки страдания: бита, изнасилвана и малтретирана многократно, оставена на хляб и вода повече от месец в Пловдивския затвор. След намесата на европейските дипломати Райна е освободена и изпратена в Москва, където учи 3 години медицина и става акушерка.
Омъжва се за Васил Дипчев. Двамата имат имат 5 синове. През 1898 г. Васил Дипчев е избран за народен представител и семейството се премества в София. Умира скоро вследствие на политическо преследване и побой в Черната джамия и Райна остава с 3 деца, най-голямото от които е на 13 години.
Работи предимно в кварталите „Орландовци“ и „Малашевци“.
Поддържа тесни връзки с Венета, вдовицата на Христо Ботев.
Въпреки влошеното си здраве, тя неуморно акушира безплатно на бедните жени, а благодарение на акуширането на дипломати и други по-богати и знатни люде, успява да издейства построяването на Майчин дом в София – сегашния Национален център по трансфузионна хематология.
Умира в София 29 юли 1917 г.

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.