Водещи новини

На 24 май преди 170 години за първи път се чества Ден на просветата

Днес честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.


Отдаваме почит на всички просветители – от миналото и настоящето, на онези, които продължават да са бранители на българската култура и духовност.
Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г. Тогава в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. 
През 855 г. Кирил и Методий създали глаголицата във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия. После започнали да популяризират християнството сред славяноезичните народи.
Техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължили делото им. През  IX век в България радушно ги приема княз Борис. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името й е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.
За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.