Водещи новини

Тютюнопушенето е една от водещите причини за смърт в света. Всяка година умират повече от 8 милиона

Инспекторите от РЗИ – Пазарджик, отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, припомнят, че според данни на СЗО:

* Тютюнът убива почти половината от хората, които го употребяват.
* Повече от 8 милиона души умират всяка година от последиците от употребата на тютюн. 
* Повече от 7 милиона от тях са употребяващи тютюн и бивши потребители, а над 1,2 милиона са непушачи, изложени на вторичен дим.
* От 1,3 милиарда пушачи в света, 80% са от страни с ниски и средни доходи.
* Тютюнопушенето е една от водещите причини за смърт, болести и обедняване.
Тютюневата епидемия е една от най-сериозните заплахи за общественото здраве. Всички форми на употреба на тютюн са вредни за здравето и няма безвредна доза тютюн. Най-често срещаната форма на употреба на тютюн в света е пушенето на цигари. Други видове тютюневи изделия включват тютюн за наргиле, пури, пурети, тютюн на руло, тютюн за лули, бидис и кретек.
Използването на тютюн за наргиле е вредно за здравето по същия начин, както пушенето на цигари. Потребителите обаче често подценяват вредата от пушенето на наргиле.
Бездимният тютюн е силно пристрастяващ и вреден за здравето. Съдържа много канцерогени, а употребата му увеличава риска от рак на мозъка, шията, гърлото, хранопровода и устата (включително рак на езика, устните и венците), както и различни зъбни заболявания.

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.