четвъртък , 28 март 2024

Традиционни и алтернативни практики за устойчивост и развитие на читалищната дейност дискутирха в Стрелча

Двудневен читалищен семинар за колегията от област Пазарджик се проведе

в град Стрелча, преди новите мерки срещу коронавируса да влязат в сила. Темата на семинара бе „Традиционни и алтернативни читалищни практики за устойчивост и развитие на читалищната дейност днес“. Форумът, иницииран от Читалищен център – Пазарджик, беше отдаване на почит към българските будители и признание за приноса на читалищата като пазители на историческата памет от Възраждането до днес.
            Наред с лекториите, свързани с основната тема, бяха представени и читалищни практики – традиционни и съвременни. Богатият и значим опит на читалище „Просвещение – 1871 г.“ в гр. Стрелча, беше щедро и вдъхновяващо споделен. И като тематични доклади, и като „открити уроци“ на отделните форми – Детски танцов състав „Усмивки“, Певческа група „Стрелица“, Театрален колектив, Театрално-музикална група „Бащино огнище“, читалищна библиотека.
            Семинарът получи подкрепата на Община Стрелча и местния бизнес, който осигури подаръци с козметични продукти. Сред гостите на семминара бяха заместник-кметът на община Стрелча г-жа Рогачева, секретарят на Общината и кметски наместници, както общественикът от Стрелча Янко Гуджев. 
Съорганизатор на семинара бе читалището в Стрелча, а институциите, които го подкрепиха, РУО – Пазарджик, Градски исторически музей – Стрелча и Кметство – Смилец.
            Във втория ден от семинара, 28 октомври, читалище „Георги Михайлов-Силата-1908 г.“ беше домакин на теренно занятие. Посрещането на участниците беше по стар български обичай. Читалищните председател, секретар, настоятелство и проверителна комисия, облечени в народни носии, бяха направили шпалир за гостите си и приготвили пита със сол. Кметският наместник на селото и секретарят на кметството уважиха срещата.
            Регионален експертен център „Читалища“ връчи грамоти на всички съвременни будители и пазители на българските история, език, бит, традиции и култура, включили се в обучителния формат.
АВТОР:инж. Радка Енчева-Кочева,
ръководител РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик

Вижте още

Панагюрище е част от турнето на виртуозния цигулар Васко Василев през ноември

Vasko & The Violin е името на предстоящото концертно турне на Васко Василев, което започва през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.