четвъртък , 9 май 2024

Колко тежи една чаша с вода?

 

За лекцията „Управление на стреса“ преподавателка по психология вдигнала над главата си чаша с вода и всеки

от присъстващите студенти в залата очаквал да зададе познатия въпрос относно теорията за оптимизма и песимизма – чашата наполовин пълна ли е, или наполовина празна. А психоложката попитала с усмивка:
– Колко тежи тази чаша?
Отговорите варирали от 100 до 200 милилитра.
Преподвателката казала:
– Точната маса на чашата няма никакво значение. Тя зависи от това колко време ще се наложи да я държа. Ако е до минута, няма да е никакъв проблем. Ако е до час, ще ме заболи ръката. Ако е цял ден, ръката ми ще се обездвижи и парализира.Във всеки от случаите масата на чашата няма да се промени. Но, колкото по-дълго време я държа, толкова по-тежка ще става. Стресът и тревогите в живота ни са като тази чаша с вода. Ако мислите за тях за кратък период от време, нищо няма да ви се случи. Ако мислите за тях по-дълго, ще започне да ви боли. Ако мислите за тях нерекъснато, ще се почувстввате парализирани и няма да можете да правите каквото и да е друго!
Затова е важно да се освободим от стреса, умората и напрежението колкото е възможно по-рано, след като е привършил поредният ви натоварен работен ден. Не ги внасяйте във вечерта и съня си. Оставете чашата с вода пред вратата на дома си!

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.