Водещи новини

Започва Страстната седмица. Днес е Велики понеделник

ДНЕС започва Страстната седмица. Това са дните на Христовите страдания от влизането Му в Йерусалим за Пасха до смъртта Му.

Всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.
Велики понеделник се свързва с деня, когато Иисус Христос влязъл в Йерусалим. Целият град се раздвижил. Всички искали да видят великия Пророк и Чудотворец. Иисус веднага се отправил към храма, който в тези предпразнични дни напомнял за шумен източен панаир. Целият площад на храма бил запълнен от алчни търговци, от жертвени животни и навсякъде се ччувала врява от гласовете на търгуващите, звън от монети, блеене на скотове. С гняв и скръб Иисус отново изгонил оттам всички търговци, като им казал:
-“ И домът ми ще бъде молитвен дом, а вие го направихте разбойнически вертен“.
След изгонването на търговците в храма настъпила тишина. Спасителят учел народа на божествените истини, а след това изцелил слепите и хромите. А главните свещеници, книжниците и народните първенци се стараели да Го погубят; но не намирали какво да сторят, понеже всичките люде вървели след Него и слушали поученията Му..
И в един от дните, когато поучавал людете в храма и проповядвал благовестието, надошли главните свещеници и книжниците със старейшините и Го попитали:
– Кажи ни с каква власт правиш това? Или кой е Онзи, Който Ти е дал тази власт?
В отговор Той им рекъл:
– Ще ви задам аз един въпрос и отговорете ми. Йоановото кръщение от небето ли беше, или от човеците?
Те започнали да разискват помежду си, казвайки:
– Ако речем от небето, ще каже защо не го повярвахте. Но, ако речем от човеците, всичките люде ще ни убият с камъни, защото са убедени, че Йоан беше пророк. 
Накрая отговорили, че не знаят откъде е. Тогава Иисус им казал:
– Нито Аз ви казвам с каква власт правя това“ (Лука 19:45-48 и 20:1-7 )

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.