Водещи новини

Фармакологът проф.Георги Момеков е част от Медицинския съвет за борба с коронавируса към МС

 

Фармакологът проф.Георги Момеков е част от Медицинския съвет, който бе сформиран в помощ срещу заразата от коронавируса.

 Това стана ясно днес на обяд /24 март/ по време на първата пресконференция, която даде Медицинският съвет за борба с коронавируса към Министерския съвет. Негов председател е пулмологът проф.д-р Коста Костов, който представи всички.
По време на брифинга проф.Георги Момеков каза, че няма утвърдено лечение и профилактика при заразата с коронавирус. Относно двете лекарства, които напоследък доста често се чуват като препоръка, – хлороквин и , фармакологът заяви: Тези лекарства имат страшно много странични ефекти. Той обясни при какви случаи могат да се прилагат.
Проф.Георги Момеков е преподавател в Катедра по фармакология, фармакотерапия и токсикология на Фармацевтичния факултут при Медицински университет – София; председател на Българското научно дружество по фармация; члев на научните дружества по фармакология и токсикология.
Има придобита специалност по клинична фармация и множество специализации у нас и в чужбина. Съавтор е на 156 научни публикации (89 от които в списания с импакт фактор), 20 глави от учебници и монографии и един патент. Трудовете му са цитирани над 800 пъти.
 Проучванията му са в областта на онкофармакологията, експерименталната химиотерапия, фито- и етно-фармакологията и лекарствените взаимодействия.
Проф.Георги Момеков има панагюрски корен. Внук е на ген.Георги Момеков, който има заслуги за стопанското развитие на Панагюрище преди 1989 г.

Останалите членове на Медицинския съвет към Министерския съвет са:
прoф. Рaдкa Aргирoвa, клиничeн вируcoлoг oт МБAЛ „Тoкудa“;
– прoф. Гaлинa Кирoвa, нaчaлник нa клиникa пo oбрaзнa диaгнocтикa oт МБAЛ „Тoкудa“;
– прoф. Caвeлинa Пoпoвcкa, пaтoлoг
– aдвoкaт д-р Мaрия Пoпoвa, eкcпeрт пo мeдицинcкo прaвo;
– д-р Цвeтecлaвa Гълъбoвa, пcихиaтър;
– дoц. Aтaнac Мaнгърoв, инфeкциoниcт и пeдиaтър, нaчaлник нa Клиникa пo дeтcки и инфeкциoзни бoлecти – Инфeкциoзнa бoлницa – Coфия;
– дoц. Вacил Вeлчeв, кaрдиoлoгдoц;
– д-рЛюбoмир Кирoв, oбщoпрaктикувaщ лeкaр;
– д-р Вaлeнтин Пaвлoв, зaм.-прeдceдaтeл нa Бългaрcкия зъбoлeкaрcки cъюз;
– прoф. Никoлaй Млaдeнoв, cпeциaлиcт пo aнecтeзиoлoгия и интeнзивни грижи;
– дoц. Рoceн Кaлпaчки, нeврoлoг;
– дoц. д-р Aлeкcaндър Cимидчиeв, пулмoлoг;
Кoнcтaнтин Вълкoв, прoгрaмeн дирeктoр нa „Дaрик рaдиo“.
Нашата цел е да подготвим препоръки за лечение на COVID-19, ще помагаме на Министерския съвет да взима най-правилните решения,
заяви проф. Костов по време на брифинг в Министерския съвет. Медицинският съвет ще работи и за засилване на информираността на обществото по отношение на важните медицински дейности, водещи до ограничаване и справяне със заболяването. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков отбеляза, че здравната система в страната разполага с достатъчно инфекциозни легла, които при нужда веднага могат да бъдат удвоени.
По време на брифинга експертите изтъкнаха, че ще фокусират усилията си върху алгоритми на диагностика, които да определят най-добрите и ефективни практики. А психиатри и психолози ще разработят механизъм как пациентите могат да си помогнат сами, както и всички специалисти, работещи на преден план
 .


Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.