Водещи новини

Даренията за борба с коронавируса в България се увеличават. Разширява се кръгът на лабораториите за изследване

 

190 са заразените с коронавирус в България, съобщи тази сутрин на редовния си брифинг

началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф.Венцислав Мутафчийски. В отговор на журналистически въпрос той каза, че около 10 000 души пристигат от чужбина всеки ден, като само за последното денонощия 8000 са пристигнали със самолет и около 15 000 по сухоземен път и не е възможно всеки да бъде изследван. Разширява се обаче кръгът на лабораториите, в които се изследват пробите.
Във всички областни градове има зали, които могат да се оборудват като полеви болници при необходимост, каза генералът и обяви, че има 15 000 легла в резерва.
Увеличават се даренията за борба със заразата, като са купени много голямо количество тестове за близо 300 000 лева, които са от депутата Делян Пеевски. До момента депутатът се явява най-големият дарител, след като в петък се оказа, че е закупил и дарил 11 апарата за обдишване за „Пирогов“, защитни облекла, консумативи и е предоставил парични средства на обща стойност 500 000 лева. Общият брой на събраните средства до момента е около 800 000 лева, съобщи началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
Не сме казали, че сме обхванали всички случаи, коментира той и в отговор на въпрос каза, че няма нищо против да има масово тестване на хората, стига да има такава възможност.
Според професор Мутафчийски мярката в Банско е абсолютно оправдана. За пореден път той каза, че основното  средство за предпазване от разпространение на заразата с коронавирус е хората да си стоят вкъщи.
На въпрос за Италия началникът на Националния оперативен щаб коментира, че за него тенденцията не окуражителна, тъй като за 24 часа има 650 случая. Зесега е съвсем ясна тенденцията в Китай и Южна Корея, допълни той и прочете заключение
от Вирджиния, според което страната ни се справя добре в битката с коронавируса. То гласи, че въз основа на данните за населението на България и други параметри, тенденцията на COVID-19 до 19 март показва, че България се справя добре. Те може да са идентифицирали случаи приблизително на всеки 2 от 5 случая или 2 от 11 случая. Това означава, че те имат добро поле за действие. Ако продължат с усилията си, това, което прогнозираме, е, че епидемията може да отмине с постоянни усилия. Ако има голямо разпространение по области, но те не са отразени в тенденцията, отчетена на национално ниво, тогава може да се наложи прекалибриране на системата.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.