сряда , 24 април 2024
Водещи новини

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за по-строги противоепидемични мерки в България

Във връзка с усложняващата се ситуация, свързана с разпространението на коронавируса, считано от 0.00 часа на 21 март, 

със своя заповед №РД 143/20.03.2020 министърът на здравеопазваето Кирил Ананиев въвежда по-строги противоепидемични мерки на територията на Република България. Това обяви той на брифинг заедно с ръководителя на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф.Венцислав Мутафчийски след среща с министър-председателя.
Новата заповед на министър Ананиев гласи:
1.Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и на закрити обществени места. 

2. Органите на МВР да организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и да извършват проверки за целта на пътуването на гражданите.

3. През контролно-пропусквателните пунктове по т.2 се пропуска преминаването на лица само в случаи на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя или служебен документ – карта, медицински документ или документ за самоличност.

  • II.Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките във времето от 8.30 часа до 10.30 часа всеки ден.
  • III.Заповедта да се съобщи на министъра на вътрешните работи и областните управители, които да уведомят съответно директорите на съответните дирекции на Министерство на вътрешните работи икметовете на общини.
  • IV. Директорите на областните дирекции на Министерство на вътрешните работи и кметовете на общини да уведомят заинтересованите лица и да създадат организация за осъществяване на контрол по изпълнението на разпоредените мерки.
  • V.Мерките са в сила до изричната им отмяна.
  •  

Изключения от забраната за посещение на паркове и градини ще се правят за собственици на домашни любимци. Те ще могат да извеждат кучетата си на определените места, но без да се струпват, уточни на брифингаа здравният министър.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.