Водещи новини

Фирмите да направят профилактика на пречиствателните си съоръжения, настоява губернаторът на Пазарджишка област Стефан Мирев

Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев и замeстникът му Йордан Кожухаров се срещнаха с представители

на фирмите от промишлената зона на Пазарджик, които заустват отпадъчни води в реките Марица и Пишманка. Изрично настоявам всяка една фирма да предприеме незабавна профилактика на пречиствателните си съоръжения, с цел недопускане на изливания от производството, които замърсяват водата в двете реки, каза Стефан Мирев по време на срещата. Продължават плановите проверки на РИОСВ – Пазарджик за стриктно спазване на вътрешния контрол във фирмите.
За генерално решаване на проблема бе обсъдена и възможността за свързване на главния колектор, в който фирмите заустват отпадъчните си води, с Пречиствателната станция на град Пазарджик. Градският колектор на Пазарджик е дрениращ и е с дължина около 1 км. Стефан Мирев допълни, че на този етап няма опасност от замърсяване на питейната вода на Пазарджик
Фирма „Каучук“, допуснала замърсяване на река Марица, ще бъде санкционирана, каза директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев. Ще бъде наложен максимален размер на глобата и имуществена санкция по Закона за опазване на околната среда. Причината за инцидента е аварирала хидравлична преса, което е довело до попадане на масло в реката заедно с пречистените води. 
Стефан Мирев срещата на 5 февруари във връзка с двете последователни замърсявания от производствени дейности на реките Пишманка и Марица в рамките на 10 дни. В срещата участваха 16 фирми и представители на: РИОСВ, РДПБЗН, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, РЗИ, ОДМВР, ВиК Пазарджик и община Пазарджик.
ИЗТОЧНИК: Пресцентър на Областна администрация

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.