понеделник , 2 октомври 2023

Няма новорегистрирани случаи на африканска чума по свинете в област Пазарджик

По данни на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик, епизоотичната обстановка на територията на областта е спокойна.

През ноември са регистрирани положителни лабораторни проби за африканска чума по свинете само в убити диви прасета при лов в областите Бургас, Сливен, Русе, Ловеч, бе съобщено на редовното заседание на Областната епизоотична комисия, проведено на 6 декември.
Директорът на РДГ – Пазарджик инж. Ангел Кузманов представи резултати от извършена съвместна проверка на ОДБХ и РДГ – Пазарджик, по повод излъчен в медиите клип със заловена с капан жива дива свиня в местността Каркария в землището на с. Дорково, община Ракитово. Нарушени са правилата за биосигурност, определени в указанията на заповед № РД48-61/01.10.2019 г. на МЗХГ, че уловените с капан диви свине се отстрелват на място и се подава сигнал на съответното ДГС/ДЛС. Извършена е проверка и на самия обект БИСД-Каркария-2, ползван от фирмата „Интер Експо-България“ ЕООД.
Обектът е регистриран като Дивечовъдно стопанство по чл.137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВД/ и има ветеринарен лекар. Констатирани са следните пропуски – на пропускателния пункт няма изградена дезинфекционна площадка за превозните средства и хора, влизащи в обекта, което е нарушение на Наредба № 2/11.02.2009 г. Няма дневник за посетителите. Не са осигурявани предпазни облекла.За констатираните пропуски на фирмата ще бъдат съставени предписания или актове за установяване на административни нарушения /АУАН/, информираха от пресцентъра на Областна администрация – Пазарджик.

Вижте още

Световен ден на динята е

3 август е обявен за Световен ден на обичания плод. Любопитно е, че има над …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.