Водещи новини

Църквата почита паметта на Св.вмчца Екатерина. Честит имен ден на празнуващите!

 

Днес Българската православна църква почита паметта на Св.великомъченица Екатерина и

Св.великомъченик Меркурий.
Св. великомъченица Екатерина e от Александрия и била дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й, която била християнка, я запознала с пустинник, който я въвел във вярата. Екатерина изучила елинската мъдрост, но обикнала Божествената мъдрост.
На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но те не само не могли да я отклонят от Христовата вяра, а и самите те повярвали, и били осъдени, и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планината Синай, дето по-сетне е построен манастир.
 Царица Августа, жена на цар Максимин, успяла да види Екатерина, да беседва с нея и повярвала. Узнала за чудесата, станали по време на нейните мъчения, вън от двореца гръмко изобличила царя за жестокостта му и била посечена с меч в деня, в който и Екатерина. Порфирий с 200 войници погребали с почести царицата, но като изповядвали, че и те са християни, били посечени с меч.
На същия ден Св. великомъченик Меркурий
 – войник, скитянин, за вярата Христова пострадва в III век.
 
ДНЕС имен ден празнуват Екатерина, Катя…
Честит празник!

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.