Водещи новини

Книгата „ПАНАГЮРИЩЕ – начало на промени 1989-1991“ не е само документален разказ, а много повече

В празник за Панагюрище се превърна представянето на дългоочакваната книга „ПАНАГЮРИЩЕ – начало на промени 1989-1991“ на д-р Ясен Христов.

Това е книга, с публикуването на която той изпълнява „социална функция„, както се изрази директорът на Историческиs музей в Панагюрище доц.д-р Атанас Шопов. Той определи книгата като богат пантеон от символи и подчерта, че Панагюрска община има нужда от такава книга. В експозето си доц.д-р Шопов запозна публиката със структурата на изданието и каза, че всички ние сме участници в тази книга. Той припомни, че 30 години търсим промяната, а тя идва отвътре.
Хората, които чакаха излизането на „ПАНАГЮРИЩЕ – начало на промени 1989-1991“, се събраха на 12 ноември в една от залите на Историческия музей, където беше нейното представяне. Всички се убедиха, че книгата отваря врата към отговорите на „въпросите по значимост, а не по значение“.

На събитието присъства и Костадин Табанджов, който като представител на БСП е бил председател на Временния изпълнителен комитет на община Панагюрище в периода, който описва д-р Ясен Христов. Той е бил негов заместник като представител на СДС, а Надежда Христова Пиронкова е била секретар от името на БЗНС.
Г-н Табанджов приветства д-р Ясен Христов за книгата и сподели любопитни и поучителни спомени за времето преди 30 години, когато в България се постави началото на прехода. Г-н Табанджов разказа как тогава се изненадва приятно от първите си контакти с представителите на различните партии, които не се държали като политически противници, а като хора, милеещи за развитието на родния край. „Прочухме се в цяла България“, спомня си председателят на Временната управа на община Панагюрище преди 30 години.

Книгата „ПАНАГЮРИЩЕ – начало на промените 1989-1991“ не е нито мемоар, нито споменник, нито история, а документален разказ на един много мъчителен период. Документален разказ със 154 документа, подчерта в изказването си г-н Атанас Атанасов. Той е бил директор на Историческия музей в Панагюрище и е работил заедно с д-р Ясен Христов, който също е бил част от екипа на тази институция.

За автора на книгата историкът г-н Атанас Атанасов каза:Без да е политик, той израсна като такъв. Без да е администратор, той израсна като администратор в години много трудни, в години на съзидание, години на труд.
С „ПАНАГЮРИЩЕ – начало на промените 1989-1991“ внасяме плът в историята, акцентува г-н Атанасов и припомни резултатите от изборите на 13 октомври 1991 г., когато активността на хората в общината е била над 80%. Не мога да си обясня откъде дойде тази апатия в последно време, поразсъждава още Атанас Атанасов и попита д-р Ясен Христов защо на тазгодишните избори за местна власт демократичните сили в общината не са издигнали кандидатура за кмет.
Да продължи своето дело и да опише периода 1991-1995 г., когато е бил кмет на община Панагюрище, пожела г-н Атанасов
на д-р Ясен Христов.

Марко Мечев, който беше кмет на община Панагюрище от лявото политическо пространство в периода 1995-2005 г. и народен представител в мандат 2005-2009, също благодари на автора на „ПАНАГЮРИЩЕ – начало на промени 1989-1991“, че е успял да се събере и да отрази онова време, че е поднесъл фактите и това, което е усетил от пулса на времето. Някои сегашни управници нямат представа какво е да се работи като кмет в онова време, когато не знаеш как ще те посрещнат хората сутринта. Едно такова повествование е добре да го прочетат и по-младите хора, за да добият поне малка представа какво е било, защото някои от тях си мислят, че винаги е било така, както е днес. Те не знаят какво е купонна система за храна, каза Марко Мечев, заключавайки, че трябва да ни ръководят хора, които имат душа. 
Общото в изказванията и в официална обстановка, и в последвалите неформални разговори бе, че книгата“ПАНАГЮРИЩЕ – начало на промени 1989-1991″ не само документален разказ, а много повече. Тя е светкавица, която дава светлина върху трудните, много трудните първи години на промени към демокрация.

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.