четвъртък , 25 април 2024

Покров на Пресвета Богородица почита Православната църква

Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка

в Константинопол. Необикновеното знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви († ок. 936 г.).
В църквата във Влахерна, близо до градските порти, по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстителсв. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие. След явяването на Божията Майка опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.
Празникът Покров на Божията Майка се почита само в славянските страни, вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Константинопол, макар и да не празнували този ден, възпоменавали видението на св. Андрей.
Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей.
В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“.

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.