събота , 27 април 2024

Огънят и неговата пречистваща сила във фолклора. И не само

Един от характерните елементи на Сирни заговезни е паленето и прескачането на огън, като целта е пречистване.

В българския фолклор огънят има магическа сила – предпазва от болести, зли духове, градушка. Обредните селски огньове са широко разпространени през мартенските празници.
Предците ни на 1 март изгаряли всички стари и непотребни вещи, а на Благовещение (25 март) с огън гонели символично змии, гущери, вредни насекоми. Тези неприятели на къщата и полския труд пропъждали и на Еремия. В навечерието на празника, веднага след залез слънце, невести, моми и деца обикаляли къщата и двора. Както и на Благовец, те произнасяли заклинателни думи, като едновременно с това произвеждали силен шум с помощта на различни железни предмети, преминали през огън. 
В българския фолклор пролетните огньове, освен че предпазват и пречистват, подготвят и за плодородието през лятото и есента. Най-известният огнен обичай е Заговезни. Пламъците, които хвърлят в нощната тъма всички тези горящи предмети, напомнят за слънцето и представляват своеобразна „слънчева магия” – почит към обожествяваното небесно светило и начин за усилване на неговата мощ.
С въглени, свещ или горящи главни се извършвало освещаване на дома, на дрехи и предмети. Осигуряването на дървата за огъня било задължение на мъжа. Според поверието огънят в една къща никога не бивало да угасва. В противен случай нищо добро не очаквало хората, които живеят в нея. Поддържането на този постоянен процес бил поверен на стопанката на дома. Всяка вечер тя грижливо покривала въглените с пепел от огнището, за да може да разпали новия огън в ранната утрин на следващия ден. Запалването на първия огън в нов дом винаги било придружено от специален ритуал. Извършвала го най-възрастната жена, която  наричала за здраве, много деца, плодородие и сговор. 
Огънят е особено важен елемент в някои лечебни практики, свързани с леене на куршум, гасене на въглен при баене. До главата на родилката някога оставяли запален огън, който поддържали до 40-я ден – срока, за който се вярва, че младата жена и детето й са изложени на опасност от посегателства на невидими вредоносни сили. Отново през този период родилката изнасяла със себе си горящи въглени, ако се налагало да излезе извън дома след залез слънце – т.е. след като е изгаснал „небесният огън”. През огнено пречистване символично преминавали и дрехите на малкото дете, случайно забравени под нощното небе. 
 

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.