понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Спират лекарства за кашлица заради риск от сърдечни проблеми

Лекарства за кашлицасъдържащи фенспирид,временно се изтеглят от търговската мрежа заради риск от сърдечни проблеми,

съобщи преди дни Изпълнителната агенция по лекарствата.
Лекарствените продукти, съдържащи фенспирид, са налични под формата на сироп и таблетки и се използват при възрастни и деца на възраст на и над 2 години за облекчаване на кашлица при заболявания на белия дроб. На територията на Европейския съюз лекарствените продукти, съдържащи фенспирид са разрешени по национални процедури в България, Франция, Латвия, Литва, Полша, Португалия и Румъния и са налични под различни търговски наименования (Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidial, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Еуреспал и Сиресп, последните две в България).
Разрешенията за употреба на тези лекарства временно се прекратяват, докато Комитетът преразглежда риска от отклонения на сърдечния електричен потенциал, които могат да доведат до нарушения на сърдечния ритъм.
Комитетът ще разгледа всички налични доказателства и ще направи препоръки за действие по отношение на разрешенията за употреба на фенспирид, съдържащите лекарства на територията на ЕС. След приключване на този преглед ЕМА ще предостави допълнителна информация, както и актуализирана препоръка за пациентите и медицинските специалисти, посочват от ИАЛ.
Ако приемате лекарство за кашлица, съдържащо фенспирид, свържете се с вашия лекар или фармацевт за съвет относно замяната му с други лекарствени продукти.

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.