Водещи новини

Спират лекарства за кашлица заради риск от сърдечни проблеми

Лекарства за кашлицасъдържащи фенспирид,временно се изтеглят от търговската мрежа заради риск от сърдечни проблеми,

съобщи преди дни Изпълнителната агенция по лекарствата.
Лекарствените продукти, съдържащи фенспирид, са налични под формата на сироп и таблетки и се използват при възрастни и деца на възраст на и над 2 години за облекчаване на кашлица при заболявания на белия дроб. На територията на Европейския съюз лекарствените продукти, съдържащи фенспирид са разрешени по национални процедури в България, Франция, Латвия, Литва, Полша, Португалия и Румъния и са налични под различни търговски наименования (Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidial, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Еуреспал и Сиресп, последните две в България).
Разрешенията за употреба на тези лекарства временно се прекратяват, докато Комитетът преразглежда риска от отклонения на сърдечния електричен потенциал, които могат да доведат до нарушения на сърдечния ритъм.
Комитетът ще разгледа всички налични доказателства и ще направи препоръки за действие по отношение на разрешенията за употреба на фенспирид, съдържащите лекарства на територията на ЕС. След приключване на този преглед ЕМА ще предостави допълнителна информация, както и актуализирана препоръка за пациентите и медицинските специалисти, посочват от ИАЛ.
Ако приемате лекарство за кашлица, съдържащо фенспирид, свържете се с вашия лекар или фармацевт за съвет относно замяната му с други лекарствени продукти.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.