Водещи новини

Йордановден е /Богоявление/. Честит празник! В 11.00 часа ще хвърлят кръста в р.Луда Яна

Днес Православната църква отбелязва Богоявление – Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината.

На този ден Иисус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“.Оттук идва и названието на празника – Богоявление.
Въпреки студа и ниската температура, всяка година на тази дата в цяла България млади мъже се потапят във водата и изваждат кръста. Вярва се, че, който го хване пръв, бива честит и здрав през цялата година. 
В Панагюрище и в двете църкви – „Свето Въведение Богородично“ и „Свети Георги Победоносец“ се отслужва Света Литургия. След нея в 11 часа на централния площад „20 април“, където се прави Велик Богоявленски водосвет. После свещеник ще хвърли кръста в река Луда Яна. През 2018 година кръста хвана Йордан Кузманов.
Прави впечатление, че всяка с изминала година смелчаци, които играят хоро в р.Луда Яна, се увеличават. .
Имен ден днес имат: Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана… 

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.