петък , 26 април 2024

Евродепутатите настояват за бързо присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство

Министрите на ЕС трябва да допуснат възможно най-бързо България и Румъния до Шенгенското пространство без граничен контрол,

колкото се може по-бързо, настоя комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.
Евродепутатите отново призоваха министрите на ЕС да вземат бързо и категорично решение за присъединяването на България и Румъния като пълноправни членове на Шенгенското пространство.
Те подчертават, че подходът в две стъпки – първо приключване на проверките на вътрешните морски и въздушни граници, последвано от спиране на проверките на вътрешните сухопътни граници – би представлявал редица рискове и би могъл да окаже отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство. Следователно решението трябва да бъде взето под формата на единен правен акт, казват евродепутатите.
Членовете на ЕП призовават министрите на ЕС да вземат решение за присъединяването на Хърватия към Шенген, веднага щом Хърватия успешно изпълни необходимите критерии.

Отрицателни последици от проверките на вътрешните граници
Членовете на комисията по граждански свободи подчертават, че Шенгенското пространство е уникално споразумение и едно от най-големите постижения на ЕС. Отлагането на пълното присъединяване на България и Румъния доведе до негативни последици не само за двете страни, но и за ЕС като цяло.
Евродепутатите подчертават, че поддържането на вътрешен граничен контрол или повторното му въвеждане в Шенгенското пространство подкопава доверието на гражданите в европейските институции и интеграцията. Той също има отрицателно икономическо въздействие върху вътрешния пазар на ЕС и износа и вноса от и за България и Румъния.
Те също така подчертават, че разширяването на Шенгенското пространство или свободното движение на гражданите на ЕС не трябва да бъдат негативно засегнати от липсата на напредък в други политики на ЕС като политиката за убежище и миграцията
Проектодокладът беше приет с 36 гласа „за“, 4 гласа „против“ и 1 „въздържал се“. Очаква се Парламентът да гласува доклада през декември.

Бързи факти
Парламентът даде зелена светлина на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство през юни 2011 г. и няколко пъти повтори позицията си след законодателната резолюция.
Понастоящем България и Румъния прилагат частично достиженията на шенгенското право и на границите на двете страни се извършват проверки. Окончателното решение дали двете страни могат да станат част от Шенгенското пространство трябва да бъде взето единодушно в Съвета от министрите на ЕС.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Един коментар

  1. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
    Extremely helpful information specifically the closing section :
    ) I handle such information a lot. I was looking for this particular information for a long time.
    Thank you and best of luck.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.