събота , 20 април 2024

Пълнолунието – влияе ли наистина върху психиката и организма ни, или е предразсъдък?

Много хора биха казали, че пълнолунието предизвиква у тях известно напрежение и дори душевен дискомфорт.

Широко разпространено е схващането, че при нощите, а и дните, когато има пълнолуние, стават най-много престъпления, самоубийства, нещастни случаи, а някои хора са силно раздразнителни.
Известен мит е и това, че във времето, когато луната е „най-пълна”, се раждат най-много деца. Германски учени са проверили дали в това твърдение има някаква истина, която може да бъде подкрепена с научни доказателства. В резултат на анализа на над 10 000 анализирани дати на раждане в течение на една година, те са установили, че фазата на луната НЯМА никакво отношение към количеството раждащи се деца.
Американски учени пък са обобщили данните от няколко стотици хиляди нещастни случая, регистрирани от Бърза помощ, както и такива за убийства и катастрофи, случили се в продължение на 13 години. Техните резултати са показали, че подобни случаи много повече се влияят от факти като ден от седмицата и атмосферните условия, отколкото от пълнолунието
След като са взели предвид резултатите от над 37 научни изследвания, психолози от университета в канадската провинция Саскачеуан твърдят, че всичко идва от насложения с времето предразсъдък: „Ако човек вярва, че пълнолунието въздейства на организма, той непрекъснато е нащрек и обръща повече внимание на случващото се около него. Но никой никога не се сеща да каже: „Що за нощ! Нито едно произшествие – и то при пълнолуние!”.
Още преди 25 години американски учени опровергаха и друго твърдение за пълнолунието – че увеличава сексуалната активност и либидото, а преди няколко години техни немски колеги – психолози от университета в Хановер, отхвърлиха и широко разпространеното поверие, че цикълът на луната има отношение към безсънието.
Източник: здраве.bg

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.