четвъртък , 25 април 2024

Шестиците по БЕЛ на НВО са намалели почти двойно, а по математика са се увеличили почти двойно

От МОН обявиха, че тази година седмокласниците имат
по-лоши резултати по български език и литература,


но по-добри по математика в сравнение с миналата. Държалите изпит имат средно 32 точки за първия модул по български език срещу 34 точки през 2017 г.
По математика е обратното – 30 срещу 28 точки през 2017 година. По-добре са се справили учениците с преразказа по български език и с по-трудните задачи по математика от втория модул. Двойките по математика обаче продължават да са внушително число – близо 13 хиляди. По български слабите оценки са се увеличили до над 8 100.
Шестиците по български са намалели почти двойно, а по математика са се увеличили почти двойно. Максималните100 точки по български имат само трима ученици, по математика – 68.
Средният брой точки от първия модул по БЕЛ е 32.6 при максимални 65, а по втория модул 19.38 при максимален брой точки 35.
Най-добре и с двата теста са се справили учениците от София-град, Смолян и Варна а, най-зле тези от Сливен и Ловеч. В топ 10 на най-добрите училища са математическите гимназии в Пловдив, Варна и София.
Министерството започва да разработва нов тест за изпита след VII клас догодина, който ще измерва всичко научено в V, VI и VII клас. Обсъжда се и нов вид преразказ с дидактическа задача на неизучаван текст. Очаква се при сегашния 25 въпрос да влезе „характеристика на герой от изучаван текст“, което ще се редува през годините с „коментар на откъс от текст“.
Промените се налагат заради новия закон.

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.