Водещи новини

Православната църква почита паметта на Св.свщмчк Доротей

При царуването на римския император Диоклетиан епископ на град Тир бил свети Доротей.

Когато императорът повдигнал жестоко гонение срещу християните, Доротей оставил своята катедра и се криел в отдалечени места. С възцаряването на император Константин Велики, когато в Църквата настъпило успокоение, Доротей отново се върнал на своята катедра в Тир и благополучно пасял стадото на словесните овци, предпазвайки мнозина от заблудата на идолопоклонството.
Св. Доротей управлявал църквата в продължение на 50 години.
Животът на Доротей продължил до времето на император Юлиан Отстъпник. Възкачил се на престола, Юлиан отначало преследвал християните, но не открито, а заповядвайки на началниците на области, които били негови единомишленици, по всякакъв начин да ги притесняват и измъчват. Тогава свети Доротей, виждайки, че срещу вярващите се надига ново гонение, отново оставил катедрата на Тирската църква, избягвайки по този начин от ръцете на мъчителите; защото Господ е заповядал да не се предаваме на явни беди от страна на гонителите, но да ги избягваме. Той е казал: „А кога ви пъдят от един град, бягайте в друг“.
И така, напускайки Тир, Доротей отишъл в Мала Азия, но и тук не се укрил от идолослужителите, тъй като Бог го призовавал към мъченически венец. Той бил хванат от поддръжниците на беззаконния цар в град Уд. Като претърпял различни мъчения, в страданията той починал на 107- годишна възраст през 361 г.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.