понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Пътешествие от атома до необятната вселена в Природния център „Спиралата на живота“ в СУ „Нешо Бончев“

Проверка на pH, правене на био дезодорант и измерване на пулса бяха част от демонстрираните възможности на Природния център „Спиралата на живота“ в СУ „Нешо Бончев“,

 който бе официално открит на 17 октомври.Той бе реализиран по проект към  програмата „Училища на бъдещето“ на фондация „Америка за България“ и включва
кабинети „Атом“, „Молекула“, „Клетка“ и „Вселена“. Пространството около тях е превърнато в мини ботаническа градина, мини обсерватория, кътове за методична и екипна работа.

В присъствието на десетки гости от местната общност лентата на Природния център „Спиралата на живота“ прерязаха директорът на СУ „Нешо Бончев“ Веска Барова и програмният директор във фондация „Америка за България“ Наталия Митева.
Центърът е илюстрация на движението на знанието, което непрекъснато всеки един от нас разширява. Спиралата на живота започва от атома и ни отвежда до Космоса – и този вътре в нас, и този извън нас, каза г-жа Веска Барова. Тя съобщи, че за реализацията на проекта 35 000 лева са събрани от местната общност, а 150 000 лева са от фондация „Америка за България“.

Проектните предложения по програмата „Училища на бъдещето“ бяха 270 и конкуренцията беше изключително тежка, коментира г-жа Наталия Митева. Тя съобщи, че за последните 8 години фондация „Америка за България“ е инвестирала  8 милиона и 100 хиляди лева в обновяването на 68 училища, чиито училищни екипи са предложили впечатляващи идеи. Горди сме, че Фондацията не пуска шаблони за проекти и училищата са свободни да решават какво искат да правят, заключи  г-жа Матева. 
Висока оценка за обучението в СУ „Нешо Бончев“ и проекта даде г-жа Весела Тодорова, старши експерт по природни науки и екология в РИО – Пазарджик. Тя каза, че СУ „Нешо Бончев“ е на 20 място по успех в страната на матурата по биология и изградената модерна база позволява да се провежда интерактивно обучение.
Топли думи за постигнатото от учителския екип каза и зам.-кметът на община Панагюрище Галина Матанова. Тя определи СУ „Нешо Бончев“ като „училище – лаборатория“ .

Гостите разгледаха с интерес възможностите на всеки един от четирите обновени кабинета, а тези от тях, които са помогнали финансово Природният център да стане факт, получиха подаръци от училищното ръководство:
„Асарел-Медет“ АД, „Оптикоелектрон Груп“ АД,  фирма „Градус“, Училищното настоятелство,
„Оптикс“ АД, „Бунай“ АД, Ученическият съвет, Димитър Димитров, „Евертлак“ЕООД,
Клуб „Рисуването било лесно“ с ръководител Нистор Хаинов, „Нимикс“ ЕООД,
„Астроида“ ООД, Веселина Зумпалова-Ралчева, Мария Бензарова,
Общественият съвет, „МИЛИ 12“ ЕООД, нотариус Пенка Карбанова,
родителският актив на III В клас, Община Панагюрище.

Вижте още

Ваканциите на учениците през 2024 година

МОН публикува предстощяите ваканции и неучебни дни през 2024 г. Първата ще е междусрочната, която …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.