понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Диана Дойчева Алексова е тазгодишният носител на Дриновата стипендия

На 20 октомври в родната къща музей „Проф. Марин Дринов“ще бъде честването на 179 години от рождението на българския учен.

По традиция тържеството ще започне с връчване на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2017/2018 година. За нея кандидатстваха двама студенти: Диана Дойчева Алексова, студентка в Технически университет Берлин, специалност „Архитектура“, и Петко Иванов Лисков, студент в университета „Есекс“ в Англия, специалност „Финанси“.
Комисията, назначена със заповед на кмета на община Панагюрище, е определила носител на студентската стипендия да е Диана Дойчева Алексова .
Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Средствата са подсигурени от „Асарел-Медет” АД по силата на дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбинае както бакалавърска, така и за магистърска степен; студенти, които са завършили предходната учебна година с успех не по-нисък от мн.добър 5.00. Размерът на стипендията е 2000 евро, осигурени от „Асарер-Медет” АД. Те се изплащат ежемесечно, като се разпределят на равни вноски съобразно броя на учебните месеци.
Първият носител на стипендията бе Васил Рабухчиев, който бе студент в Англия, а през 2016 г. стипендията бе присъдена на Станислава Петкова, студент в Китай. По време на тържественото честване на патронния празник на ОУ „Проф.Марин Дринов“ стипендията бе връчена на майката на Станислава.

Вижте още

Ваканциите на учениците през 2024 година

МОН публикува предстощяите ваканции и неучебни дни през 2024 г. Първата ще е междусрочната, която …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.