Хидрогеологът от „Асарел-Медет“ АД Антоний Кисьов влезе в ролята на цар Калоян във Велико Търново, в Панагюрище се превъплъщава в Бенковски

По време на зрелищен спектакъл на крепостта „Царевец” във Велико Търново се вдъхна живот на важно събитие

от нашата история – коронацията на цар Калоян и битката, при която българският владетел пленява император Балдуин Фландърски. Възстановката бе част от кулминацията в програмата на Втория международен фестивал “Ежедневието на средновековен Търновград”, провел се в периода 30 юни – 2 юли. В образа на цар Калоян се преобрази Антоний Кисьов, който от години е познат на панагюрци като човека, който ежегодно се превъплъщава в Георги Бенковски по време на историческата възстановка „Мъжество и саможертва”. Ролята на съпругата на цар Калоян – царица Анна, изигра Десислава Кирчева, която до скоро бе част от отдел “Персонал“ в „Асарел-Медет“ АД.
Антоний е член на панагюрския клуб “Традиция” вече 9 години. Първоначално членува 4 години в клуба в село Баня, където прави огромно впечатление на председателя на клуба Ангел Вранчев. Интересът на младежа се запалва след спектакъл на прабългарска тематика, който се провежда ежегодно на Тодоровден в панагюрското село Баня, и силно въздействащата възстановка на Априлското въстание. Младежът споделя, че от съвсем малък е закърмен с любов към историята. Голям принос за това имат и неговите родители, които са учители. “Те са ме учили, че човек, който не знае корените си, няма настояще”, обяснява Антоний.
Той е възпитаник на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”. Завършил е специалността „Хидрогеология и инженерна геология”. В момента е на финалната права за получаване на степен магистър по “Хидрогеология”.
Започва своята трудова кариера в „Асарел-Медет“АД като стажант през 2015 година, а от декември 2016 година е част от екипа на отдел „Минно инженерство“ и работи като хидрогеолог към звено „Устойчивост на откосите”.
Приел е ролята на Георги Бенковски, в чийто образ влиза вече 9 години, защото това е любимата му историческа личност. „Възхищaвaм ce нa нeгoвия cилeн дyх. Явнo e пpитeжaвaл oгpoмнa хapизмa. Пo дpyг нaчин нe мoгa дa cи oбяcня кaк eдин млaдeж мoжe дa въздeйcтвa нa тoлкoвa мнoгo хopa и дa ги нaкapa дa въcтaнaт пpoтив пopoбитeля”, споделя Антoний.
А за превъплъщаването си в цар Калоян младият мъж признава, че близо два месеца е текла подготовката за царствената роля в “жива картина”, като е проучвал в детайли славните битки и дела на цар Калоян. „Тежка е наистина царската корона, а отговорността да се появиш в царска мантия пред стотици хора е огромна.”
За публиката остава тайна, че възстановката на определено историческо събитие е трудна, защото изисква много добра организация и ентусиазъм. Всичко се случва на живо и няма команда „стоп кадър”, както в киното, където всеки дубъл може да се повтори, потрети… Няма и възможност за репетиции като в театъра, защото пресъздаването на историческите събития е свързано с участието на големи групи хора, които са обединени от обичта си към миналото и традициите. Тук играта е от сърце и, тръгнал веднъж, спектакълът не може да спре.
Страстта към историята и искрата на патриотизъм у младия хидроинженер са главната движеща сила за умелото му превъплъщение в пресъздаваните от него исторически личности. Той е превърнал обичта си към историята и родния край в хоби, но да влезеш в ролята на Бенковски или на цар Калоян е привилегия и отговорност.
Пожелаваме на Антоний да е жив и здрав, да продължава да разказва историята и да пали у младите българи в тях искрата на патриотизма!

Източник:фейсбук страницата на „Асрел-Медет“ АД
Автор:Теодора КУРТАКОВА, с
тажант в отдел “Комуникации” в „Асарел-Медет“ АД
Снимки: Венцислав СТОИЛОВ

Вижте още

Панагюрище отбеляза годишнината от рождението на Райна Княгиня

Днес Панагюрище отбеляза 168 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова. Пред  паметника й на едноименния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.