Водещи новини

Предлага се да бъдат въведени карта за потребностите от социални услуги и нов механизъм за финансиране

Социалните услуги да могат да се извършват и по домове, училища, лечебни заведения, предвижда концепцията

 на Закона за социалните услуги, публикувана на сайта на социалното министерство.
Според вносителите сегашният модел социалните услуги да се свързват само със „сградата“ и мястото, в което се предоставят, не само не съответства на същността на социалните услуги, но и не позволява да се развиват по-иновативни форми на услуги. Голяма част от услугите са консултативни и те трябва да могат да се извършват не само в определени „сгради“, както е сега, а и в домовете на хората, в училища, в лечебни заведения и други, т.е. в близост до потребителя, а не задължително на място, което се квалифицира като социална услуга, се обяснява в концепцията.
Чрез картографиране на услугите ще се постигне по-добро планиране и управление, както и разкриване на конкретни услуги, основано на обективни показатели, смятат вносителите. Според тях подобно планиране на услугите ще гарантира, че развитието и предоставянето на услугите и усвояването на публичните средства ще се осъществява по ефективен и прозрачен начин въз основа на реални нужди на населението, а не въз основа на интерес на общините и другите доставчици да развиват един или друг вид услуга.
Картата на потребностите ще спомогне за определяне на минимален пакет от услуги, които трябва да се предлагат за децата и пълнолетните във всяка една област или община. Това и новото дефиниране на социалните услуги ще позволят създаването на услуги на областно ниво, които да могат да обслужват потребители от различни общини, включително и чрез мобилна работа. Освен това, ще се определи минималният пакет услуги, за чието финансиране ще отговаря държавата
Картата ще спомогне и за въвеждане на механизми за контрол на географското разпределение на услугите на територията на страната, смятат вносителите. Според тях това ще подпомогне по-равномерното разпределение на социалните услуги и достъпа на хората до набор от услуги, съобразно техните специфични потребности.
В публикуваната концепция е заложено въвеждане на мултидисциплинарен подход при оценка на потребностите и при предоставяне на услугите. Предвижда се и поетапно въвеждане на принципа „парите следват клиента“, който предполага финансиране, ориентирано към потребителя, а не към запълване на „капацитет“.
На хората трябва да бъде дадена възможност за избор за вида, формата на подкрепа и конкретния доставчик на услуги. Чрез въвеждане на механизъм за финансиране на база „продуктивност“, за сметка на финансирането на база „капацитет“, ще се проследява реалното потребление на услугите, тяхната продуктивност и качеството надоставяната услуга. По този начин ще се избегне дублирането на финансиране на услуги, смятат вносителите.Публикуваната концепция е за обществено обсъждане.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.