Водещи новини

Петдесетница е – Святият дух изпълва учениците на Христос

Като се върнали в Йерусалим от планината Елеон, откъдето се възнесъл Иисус,

учениците възлезли в горницата и там единодушно прекарвали  в молитви с няколко жени и Мария – майката на Иисус Христос. Те избрали по ръководството на Господа на мястото на Юда дванадесетия апостол на име Матия.
При настъпването на Петдесетница, който се празнувал на петдесетия ден след  Пасхата и се явявал ден за завършване на жътвата, всички 12 апостоли се намирали заедно на едно място. „И внезапно стана шум от небето, като фученето на силен вятър, и изпълни цялата къща, където седяха. И явиха им се езици, като огнени, които се разделяха, и седнаха по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Святия  Дух и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят“.
Този дар – знаенето на чужди езици,  те получили, за да могат успешно да проповядват Христовото учение на всички народи.
В това време в Йерусалим имало  набожни хора – юдеи, които живеели в различни страни и които били дошли там за празника. Когато чули шума, събрали се на това място, откъдето се носел, и се слисали, защото всеки слушал апостолите, които говорели на родния му език. С удивление те започнали да се питат един друг: „Тия, които говорят, не са ли всички галилейци? А как слушаме всички своя си роден говор?… Те говорят на наши езици за великите Божии дела?“
Много, като се чудели, питали: „Какво значи това?“ А други им се присмивали, казвайки: „Със сладко вино са се напили…“
Петър застанал заедно с единадесетте апостоли пред събрания народ и силно провъзгласил:
„Юдеи и вие всички, които живеете в Йерусалим! Нека ви бъде известно това и внимавайте в думите ми: тия не са пияни, както вие мислите, защото е третият час на  деня; но това е казаното чрез пророк Йоил:
„И в последните дни, казва Бог, ще излея от Духа Си на всяка плът; и синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват; младежите ви ще виждат видения, а старците ви ще сънуват сънища;…  И ще покажа чудеса на небето горе и знамения на земята долу – кръв и огън, и кълба от дим, слънцето ще се обърне в тъмнина и луната в кръв, преди да дойде великият и бележит ден Господен.И всеки, който призове името Господне, ще се спаси“.
След слизането на Светия Дух апостолите ходели и проповядвали Евангелието по целия свят, а Господ потвърждавал думите им с много чудеса.
ИЗТОЧНИЦИ: Библия, Деяния 2:1-21
Популярна Библия, София, 1990, стр.186, 187

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.