Панагюрската розоварна е увеличила износа си за козметичната и парфюмерийната индустрия в Европа

През 2012 г. с помощта на съфинансиране от Европейския съюз собственичката на розоварната в Панагюрище Веселина Ралчева

купи втора инсталация за дестилиране и обособи линия за производство на органични продукти.  Инвестицията води до многократно увеличаване на износа на розоварната за козметичната и парфюмерийната индустрия в Европа. Добрият пример за резултатите от финансовата помощ на ЕС бе поводът на  31 май 15-ина журналисти от различни национални медии да посетят панагюрската розоварна и да се запознаят с производствения процес.
Преди това представителите на медиите бяха на един от масивите с розови насаждения. Веселина Ралчева им  разказа историята как е създадена фирма „Ина“ ЕООД и защо през 2001 г. заедно със съпруга си Николай решават да се захванат с отглеждането на лавандула и рози.
Традицията по отглеждане на маслодайна роза на територията, очертана между Стара планина и Средна гора,  води началото си от 19 век, подчерта тя. Семейство Ралчеви започва с няколко декара, а днес разполага с 80 декара собствени розови насаждения. Освен това за изминалите 16 години още 50 семейства от Панагюрище и околностите се залавят с отглеждането на рози. Разрастващият се  бизнес на „Ина“ ЕООД всяка година ангажира все повече и повече сезони работници, като 30-40 души от тях биват наети за по 9 месеца. Всички са от ромския етнос и похвалното е, че не само вече имат изградени трудови навици за селскостопанска работа, а някои от тях са се оказали предприемчиви и вече имат и собствени насаждания.
Розоберачите разказаха, че са доволни от работата си. Има дни, в които по-сръчните  набират по 50-60 кг. розов цвят, а това е добър доход.

В розоварната на „Ина“ ЕООД журналистите научиха, че 1 кг. розово масло се извлича от 3000-3500 кг. розов цвят. Затова не случайно розовото масло е сравнявано с течно злато. Веселина Ралчева обясни, че розоварната произвежда  около 20 литра биологично розово масло и 10-12 литра конвенциално. Домакинята обясни многоспектърното приложение на розовата вода, като съобщи, че произвежданата от „Ина“ ЕООД розова вода е изключително концентрирана – 0.1% ,при стандарт 0.03-0.11%. Журналистите наблюдаваха процеса на производство на розово масло и опитаха от вкусотиите, направени с брашно от рози.


От 2018 Фирма Ина ЕООД предлага своите продукти и на българския

пазар в своя онлайн био магазин  https://inaessentials.com

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.