Честваме 141 години от Априлското въстание, на панихида поменаха 546 загинали в Панагюрище

С литийно шествие от Историческия музей до историческия площад „20 април“ започна днес празничната програма в Панагюрище,

посветена на  141 години от избухване на Априлското въстание. Шествието поведоха свещеници начело със свещеноиконом Атанас Манолов, архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия, който носеше емблематичния Поибренски кръст. С него е благословена и поведена Хвърковатата чета на Георги Бенковски.
В центъра на града кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националното знаме, след което в църквата „Св.Въведение Богородично“ свещеници отслужиха панихида за загиналите в борбата за национална свобода.
Присъстваха представители на местната законодателна и изпълнителна власт и десетки миряни.
Свещениците прочетоха имената на 546 мъченици, избити от турския потисник на 30 април в Панагюрище.

В словото си накрая свещеноиконом Атанас Манолов подчерта, че героите от Април 1876 победиха смъртта, защото „вярваха и вървяха по пътя Господен“, защото „живяха във Възкресение и победиха чрез Възкресение“. Възможно ли е днес България да роди такива като тях, попита риторично свещеноиконом Атанас Манолов. Той припомни, че на въстаналите българи преди 141 години им беше необходимо да променят цялостно статуса си, а днес „единствената пречка пред нас е прекаленото самочувствие“. На нашия народ му трябва мир. На другите народи също им трябва мир. На нашия народ му трябва спокойствие. На другите народи също им трябва спокойствие. На нашия народ му трябва любов и ние се молим, каза свещеноиконом Атанас Манолов и обобщи: „Ние имаме водач. Това е Бог. Нужно е да се ръководим от Свещеното писание и да се молим за мир, и любов да проявяваме помежду си. Нужно е по никакъв начин да не се отказваме да правим добро! Христос Воскресе!“
Миряните отвърнаха: „Во истина воскресе!“
Пред Вечния огън  на мемориал „Априлци“ под звуците на духов оркестър „Делчо Радивчев“ десетки граждани сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на героите от Април 1876 г.

Венци и цветя бяха положени от  името на кметската  институция, духовенството, Общинския съвет, Областна администрация, политически организации, делегацията от побратимения македонски град Кавадарци, училища, неправителствени организации и признателни граждани.
Традиционният национален митинг-заря започва в 20.30 часа на площад „20 април“ и по традиция ще бъде предаван на живо по БНТ. Слово ще произнесе президентът Румен Радев, който ще приеме и строя на тържествената заря-проверка.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.