РК”Традиция”от с. Баня получи общинската награда „Любородие”

На официална церемония по време на патронния празник на Основно училище „20 април” днес -19 април, кметът

на община Панагюрище Никола Белишки връчи  общинската наградата за краеведческа дейност „Любородие” на Регионален клуб „Традиция“ – село Баня. Другите номинирани за признанието са били Атанас Сугарев – внук на Учителя Атанас Сугарев, и Боян Ангелов – председаател на СБП. Комисията по избора е била председателствана от зам.-кмета на общината Галина Матанова, а членове са били директорът на ОУ „20 април“ Минка Ланджева, директорът на Исторически музей – Панагюрище доц.Атаанас Шопов, председателят на комисията по образование, младежки дейности и спорт към ОбС Георги Георгиев и председателят на Обществения съвет в ОУ „20 април“ Стефан Рапонджиев.

В село Баня РК„Традиция“ е учреден на 7 май 2007 г. Учредители са 12 човека, а сега в клуба членуват 20 души.
Председател е Ангел Вранчев, а заместник-председател Петко Младенов. През последните 10 години РК„Традиция“ – село Баня дейно участва във възстановки не само в България, а и в Чехия, Австрия, Украйна. Клубът е инициатор и организатор на възстановката „Заклятието на оборищенци“, в която ежегодно участват 130 традиционалисти от цялата страна.
Банската „Традиция“ е учредила своя награда „Първо Велико Народно събрание“, която е в две степени – звезда и орден.
Членуващите в клуба изнасят лекции и открити уроци с патриотична насоченост в училища и читалища, издирват факти, документи и снимки за обогатяване историческата памет, възстановяват военни униформи, войнишко оборудване и принадлежности.

Те са едни от хората, които палят оная искрица надежда, че това, което е било, ще бъде, каза Белишки, преди да връчи наградата на п
редседателя на клуба Ангел Вранчев. Той благодари и заяви: „10 години не са малко, не са и много. Ще продължим все така да работим и заради вас, деца, за да помните, където и да сте по света, че сте панагюрци, че тук е пламнала искрицата, за да се възстанови нашата държава”,
Общинската награда за краеведска дейност се въчва за седми пореден път.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.