Ученици бяха лесовъди за един ден и залесиха черен бор в лесопарк „Априлци“

Под ръководството на лесовъдите от ДГС – Панагюрище инж.Бойка Дунчева, инж.Ганчо Гулеков и инж.Петър Пенев десетки ученици от трите общински училища

 в Панагюрище се включиха в инициативата „Лесовъд за един ден“. Те залесиха двугодишни фиданки черен бор в лесопарк „Априлци“. Преди това лесовъдите проведоха с децата кратка разяснителна кампания за Седмицата на гората, като ги запознаха с основните функции на горите, с дейностите за тяхното опазване и устойчиво стопанисване.
„Гората е съвкупност от горско-дървесни и храстови видове с площ не по-малко от 1 дка и склопеност min 0,3“, обясни лесовъд инж.Дунчева. Тя съобщи, че 1/3 от площта на България е заета от гори. От тях около 60% са млади гори, 30% са на възраст от 40-80 години и едва 10% са вековни. Широколистните гори са 2/3, а иглолистните 1/3.
България е на трето място в Европа по биологично разнообразие на растителни и животински видове, подчерта инж.Дунчева. Тя припомни на учениците, че за опазване на това биологично разнообразие  са обособени 3 национални парка, 10 природни парка, 55 резервата и 35 поддържани резервата.

Основните проблеми в горите през последните години са пожарите, незаконната сеч, вредителите /корояди/ промишленото замърсяване и нерегламентираните сметища, каза инж.Ганчо Гулеков. Той обясни, че за залесяването е важна почвоподготовката, а за стопанисването на горските територии е важно създаването на нови  гори върху подходящи почви.
 
За начина на залесяване учениците научиха от инж.Петър Пенев, който им показа нагледно с какви инструменти се правят дупките в почвата. Той им разказа накратко и за обособяването на лесопарк „Априлци“. После с помощта на лесовъдите панагюрските деца залесиха двугодишните фиданки черен бор. В началото на инициативата учениците получиха фланелки от ДГС-Панагюрище.
 

 


Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.