Водещи новини

Проектът „Европейски приятели“ е българският претендент за европейската младежка награда „Карл Велики“

Българското национално жури избра проекта „Европейски приятели“ (Eurofriends), осъществен от Елин Трайчев, Мелиса Шерифова и Стефани Хаджиминчева, за национален победител,

който да представи България на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики“ за младежи за 2017 г.
Българското жури, съставено от членовете на Европейския парламент Мария Габриел (ЕНП) и Ангел Джамбазки (ЕКР), и Илина Мутафчиева  от Национален Младежки Форум, избира победителя между 5 проекта в сериозна конкуренция. Членовете на журито бяха единодушни, че проектът в най-голяма степен отговаря на целите и критериите на наградата, вземайки предвид неговия потенциал и добавена стойност.
През 2016 г. национален победител за България беше проектът „Нощта на седемте антени“ (Night of the Seven Antennae) на AEGEE София.
„Европейски приятели“ (Eurofriends.org) представлява дигитална платформа, която цели да обедини европейските граждани и да улесни обмена на опит и впечатления за културата и живота в страните от ЕС. За тази цел, създателите на платформата – Елин Трайчев, Мелиса Шерифова и Стефани Хаджиминчева, предвиждат провеждане на интервюта с хора, живели или все още живеещи в други страни членки, предоставяне на възможност за споделяне на лични преживявания за образователната система, бюрокрацията и културата в тези страни. По този начин те се надяват да помогнат на хората, решили да учат, работят и живеят в страна на Европейския съюз да се адаптират по-лесно към новата среда, но също така да осъзнаят колко много общи ценности споделят различните народи в Съюза.

Европейска младежка награда „Карл Велики“ се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“и се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света; да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да служат като модел за младежите, които живеят в Европа, и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.
Европейско жури, съставено от трима членове на Европейския парламент, председателя на Европейския парламент и четирима представители от Фондацията за международната награда „Карл Велики“, ще изберат до 11 април 2017 г. победителя измежду предложените от националните журита 28 проекта. Наградата за най-добър проект е 7 500 евро, втората награда е 5 000 евро и третата награда е 2 500 евро. Представителите на 28-те избрани национални проекти ще бъдат поканени на церемонията по връчване на наградите в гр. Аахен, Германия, на 23 май 2017 г. Подробности могат да бъдат намерени на сайта на наградата  http://www.charlemagneyouthprize.eu.

Победителите през 2016 г.
Италианският проект InteGREAT за интеграция на бежанци получи първа награда на церемонията по връчването на Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2016 г. в университета в Аахен на 3 май 2016 г. Втора награда отиде при създателите на мобилна игра за Карл Велики, а трета награда бе присъдена на проекта за международна конференция за разискване на бъдещето на ЕС.

 
 

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.