неделя , 28 април 2024

Роми пребиха горски стражари в Поибрене, единият още е в болница, трима поибренци са задържани по случая

Представители на Държавно горско стопанство – Панагюрище начело с директора

 му инж.Петър Тодоров днес застанаха на мълчаливо присъствие пред сградата на Районното полицейско управление в знак на солидарност с пребитите от роми в Поибрене двама горски стражари. 
Скандалът се е разиграл на 25 февруари, събота. Тогава по заповед на директора на Горското инж.Тодоров подчинените му стражари Пенчо Шанов от село Оборище и Иван Дяков от Стрелча били дежурни в района на Поибрене във връзка с множеството нарушения на Закона за горите.
Двамата видели млад мъж с каруца, пълна с боклуци, които изсипал до семенната база. Направили му забележка и това било повод за последвалия скандал и побой над горските стражари, тъй като 31-годишният жител на махалата извикал подкрепление.
В центъра на ромската махала горските спрели пред импровизирана преграда от камъни и бордюри. Зад тях спрял друг автомобил, който блокирал движението им назад. По думите на директора на Горското в Панагюрище ромите извадили двамата им колеги от колата и започнали да ги бият по жесток начин. Единият от стражарите  направил 2 предупредителни изстрела във въздуха, когато видял, че жител на махалата се готви да нанесе удар с огромен камък.
И двамата горски стражари са пострадали сериозно от побоя и са откарани в МБАЛ „Уни Хоспитал“. Иван Дяков е пожелал да бъде изписан за домашно лечение, но Пенчо Шанов е още в лечебното заведение. Разрешава му се да става само когато му се ходи до тоалетна, разказаха негови приятели.
Говорителят на Областна дирекция на МВР – Пазарджик Мирослав Стоянов съобщи за oshtepan.com, че след подаден сигнал, проведените оперативно-издирвателни дейности и събраните данни за участие в сбиване вчера – 27 февруари, малко след 10.30 часа в Поибрене полицаите са задържали трима мъже – двама на по 31 години и един на 25 г. Срещу тримата са образувани досъдебни производства, но, съгласно закона, полицията има право да ги задържи само 24 часа. За да бъде удължено задържането на побоиниците за 72 часа, е необходима прокурорска заповед, а след изтичането й е на ход съдът да реши дали да удължи времето за задържане.
Заповедта за задържането на побойниците изтече днес преди 11.00 часа, но до 13.30 часа тримата още не бяха напуснали сградата на полицията, тъй като дознатели ги разпитват. Директорът на Държавно горско стопанство – Панагюрище обясни, че с колегите си ще бъдат пред полицията, докато ромите бъдат пуснати. „Тук сме, защото не толерираме подобни действия. Днес потърпевши са колегите ни, утре може да са други. Някои хора в България започват да живеят с идеята, че имат само права, а други заживяха с идеята, че имат само задължения“, коментира пред oshtepan.com инж.Петър Тодоров.
Говорителят на ОДМВР съобщи, че в ход са още оперативно-издирвателни дейности и днес ще бъдат задържани още лица от Поибрене, срещу които ще бъдат повдигнати обвинения.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

9 коментара

  1. Айде сега като излязат от полицията ги подхванете вие – да видят дали е добре много срещу двама…. Много си позволяват!

  2. Това е България, не ме учудва нищо! Сега тази измет от мангали заслужава една справедлива присъда, съгласно закона! Боклуци!

  3. Изборите и игричките на политиците превърнаха циганите в ценна стока. Те имат само права, те са недосегаеми. Така ще е, докато предупредителните изстрели са два.

  4. не във въздуха,а по тях е трябвало да стрелят-един да падне другите ще се разбягат като овце…но после пък щяха да съдят горските че са превишили правата си,нищо че са ги нападнали….в България циганите са над закона-каквото и да направят зад тях застава БХК и ги защитава като жертви,а зад българите никой не застава…..

  5. Дойчо Люцканов

    Понякога си мисля тия стражари не си ли заслужават боя. Ще имам аз оръжие и ще позволя на тия животни да се приближат на по-малко от 5 метра от мене и то с брадви в ръка. Първият във въздуха, всички останали на месо докато свършат.

  6. Павлина от Поибрене

    Не че циганите са стока, ама първо горските са набили момчето с каруцата и са били 2-ма срещу един, а после то се е прибрало и се е оплакало в махалата и тогава са им устроили капан.

  7. Някой дали има информация какво се случи и изобщо какво се случва с циганите които са участвали в нанасянето на побой над служителите на Държавно горско стопанство – Панагюрище.
    То не че и горските са „света вода не напита“, защото що са служител на който по закон му е разрешено да носи нарезно огнестрелно оръжие трябва да си, за да позволиш на шайка човекоподобни екземпляри да те доближат с явното намерение да те пребият.
    Явно въпросните служители не са за тая работа.
    Но – винаги има едно „Но“ – държавната работа си е държавна работа. Нали знаете какво казват – „Няма по – хубава от държавната работа“. А за горските едва ли има по – хубава от държавната им работа като горски.
    Какво имам в предвид:
    1. Преди много години бащата на мой близък много настояваше последния да учи в т. нар. горски техникум. На въпроса – „Защо?“, простичкия отговор на бащата беше – „Ами защото като те потърсят и не те намерят и попитат къде е горския, много просто – отговора е в гората“.
    Повечето от горските които работят в Държавно горско стопанство – Панагюрище, а си живеят по селата, са перманентно в гората, разбирайте в къщи.

    2. Преди много години и аз като всички или поне като повечето, реших да си купя лек автомобил. Гледах марки и модели на леки автомобили и се обърках тотално. Мой близък тогава ме попита какъв автомобил си търся, и аз му отговорих – „Ами хубав“. При което той ми отговори – „Че то по – хубав от държавния автомобил няма“.
    Повечето от горските които работят в Държавно горско стопанство – Панагюрище, а си живеят по селата, ползват предоставените им служебни Лади Ниви за личен транспорт, т. е. пътуват си с тях. Отделно от това си ги ползват за личен превоз и в населените места в които живеят. Тези които са ловци, ходят със служебните си автомобили и на лов и т. н.
    Абе „по хубав от държавния автомобил няма“ и не е измислен.
    По едно време преди години им сложили лимит на горивото и милите оревали света че така не може. Ами не е удобно някак си да си плащаш горивото на държавния автомобил който ползваш. Друго си е друг да ти плаща горивото, а ти само да ползваш.
    Много се съмнявам в която и да е частна фирма да е така.

    В заключение: Уникална държава. Или както пее е една своя песен Слави Трифонов – „Няма такава държава“.

  8. Напълно подкрепям мнението на And Justice For All, че „няма по – хубава от държавната работа“ и че „няма по – хубав от държавния автомобил“.

    А служителите на Държавно горско стопанство – Панагюрище, които си живеят по селата, знаят това най – добре и се възползват максимално.

    Хора от село Баня са ми разказвали за горски от въпросното населено място, който се занимавал със земеделие – обработвал/арендувал или както там се казва земеделски земи, гледал и телета и някъде си извън селото имал и пчелин, в което няма нищо лошо – подпомага си бюджета човека.

    Браво на въпросния горски – трудолюбив човек, само че отново както винаги има едно голямо „НО“:
    1. Но си обикалял нивите със служебната Лада Нива, а не с личния си автомобил.
    2. Но си ходил при телетата, които отглеждал със служебната Лада Нива, а не с личния си автомобил.
    3. Но си ходил на пчелина отново със служебната Лада Нива, а не с личния си автомобил.
    4. Но си ходил от вкъщи до работата и обратно отново със служебната Лада Нива, а не с личния си автомобил.

    Покрай многото си лични ангажименти – земеделие, телета, пчели и т. н. въпросния горски от село Баня се явявал на работа в Панагюрище, дори и след самия Директор на Горското.

    Явно на въпросния трудолюбив горски селски тарикат от село Баня, държавната работа на която е назначен много му пречи на личната такава.

    Тогава съвсем логично си задавам простички въпроси:
    1. Защо досега никой не е освободил въпросния горски селски тарикат от явно непосилното за него бреме да работи на държавна работа и да си остане в къщи да си гледа само частната работа ?
    2. За чия сметка са разходите по обслужването и ремонта на служебната Лада Нива на въпросния горски селски тарикат ?
    Вероятно са за сметка на предвидените в бюджета на горското средства, което никак не ми звучи справедливо.

    Та такива ми ти работи – горски селски тарикат.

    Ама нали знаете – „Не е виновен този който е изял зелника“ и „Кучето скача според тоягата“.
    След като така са му позволили на въпросния господин, той пък да не е луд че да не се възползва.

  9. Вероятно Someone има в предвид т. нар. „горски от село Баня“ – кой ли не го знае, кой ли не е чувал за него.
    Това е най – големият селски тарикат сред горските и най – големият горски сред селските тарикати.
    Тоя селски тарикат се възползвал в максимална степен от безхаберието на т. нар. ни „държавна администрация“.
    Хора от село Баня разправят, че си отглеждал телетата във Ветеринарната лечебница в селото. И изобщо въпросния господин селски тарикат, заграбил и се настанил във Ветеринарната лечебница в село Баня и ползвал същата и се разпореждал с нея като със свой имот.Там си отглеждал телетата, там си складирал зърното и си прибирал балите, там му били камиона, трактора, ремаркетата и т. нар. прикачен инвентар.
    Изобщо въпросния господин селски тарикат успешно си построил свой собствен „комунизъм“ на принципа „моето си е само мое, чуждото също е само мое“.

    Нали се сещате, че въпросния господин селски тарикат едва ли заплаща наем за ползваната от него Ветеринарната лечебница в село Баня.
    Че то с пари всеки знае и може, важното е да успееш да е без пари и за чужда сметка.
    Е въпросният господин селски тарикат, т. нар. „горски от село Баня“, го е постигнал.

    Евала, машшала, аферим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.