сряда , 24 април 2024
Водещи новини

Състезание „Евроскола“ ще има в областите Пазарджик и Пловдив, победителите ще участват в симулирани заседания в Страсбург

Информационното бюро на Европейския парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Пазарджик и Пловдив.

Състезанието ще се проведе в Пазарджик на 1 април. Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие за своите училища в програма „Евроскола“ в гр. Страсбург (Франция) през настоящата 2017 г. В състезанието могат да участват отбори от ученици на възраст 16—18 години. 
От 2006 г. насам повече от 100 български училища и над 3 000 български младежи са участвали в програма „Евроскола“ на ЕП. Тя  цели да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват 1 ден в ЕП в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.
Отборите трябва да се състоят от 5-има ученици, ръководени от един учител. Преподавателите не могат да участват в самото състезание и да се намесват в подготовката и представянето на учениците си по време на състезанието. Информационното бюро на Европейския парламент в България възстановява транспортните разходи до град Пазарджик и обратно на учениците от други населени места в трите области на състезанието.
Въпросите в състезанието ще бъдат по текущи теми от национален и европейски интерес /вж. „Теми и примерни материали за подготовка“ в сайта на ИБ на ЕП в България/.
В състезанието могат да участват ученици (вж. „Регламент за участие“) от училища, които не са спечелили участие в програмата „Евроскола“ в Страсбург през 2015, 2016 и 2017 година. Доброто владеене на един от трите работни европейски езика – английски, френски или немски – е измежду главните условия за участие на училищата в програма „Евроскола“ и ще се проверява по време на състезанието.
Заявките за участие трябва да бъдат изпратени до 12:00 часа на 17 март 2017 г. на адрес:  epsofia@europarl.europa.eu.
Имената на участниците в конкретния отбор и на придружаващия преподавател трябва да бъдат изпратени едновременно със заявката за участие.
Информационното бюро на Европейския парламент си запазва правото за промени в датата в случай на непредвидени обстоятелства, като всички участници ще бъдат известени своевременно. Окончателната програма ще бъде изпратена след приключване на регистрацията.
Информацията е предоставена от ИБ на ЕП в България

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.