неделя , 28 април 2024

Ученици, родители и учители от СУ „Нешо Бончев“ предложиха мерки срещу агресията

Какво е агресия, кога и как се проявява тя сред подрастващите днес не само в училище,

а и на другите обществени места, какви са причините за нея? Това бяха част от въпросите, на които ученици от IV до X клас, родители и учители от Средно училище „Нешо Бончев“ дадоха своите отговори на инициираната и организирана от училището на 21 февруари дискусия на тема „За агресията и бъдещето на нашите деца”.
Тя се проведе в заседателната зала на Общински съвет- Панагюрище, където ръководството на СУ „Нешо Бончев” разпредели участниците в 3 кръгли маси – ученици, родителии учители.
В краткото си изложение, преди да започне работата по групи, директорът на СУ „Нешо Бончев“ Веска Барова обясни целта на срещата и представи тримата модератори:

Стефан Лазаров – координатор  „Училището като център в общността“ в Националната мрежа за деца; Борислава Данева от фондация „Заедно в час“; Атанас Кузманов – изпълнителен директор на  „Фондация Кузманов”.
 
В работата на учителската група се включиха зам.-кметът на община Панагюрище Галина Матанова, която е и председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви сред малолетни и непълнолетни, Анна Нешева – социален работник в ОЗД,  Мария Калпакова –  секретар на МКБППМН, Марио Михайлов от „Фондация Кузманов“ и Мила Ташева от Националната мрежа за деца.
Участниците в дискусията се съгласиха с мнението, че човек е склонен към агресия поради незадоволени потребности и става агресивен, когато му се отнеме някое от правата, когато иска да наложи мнение, когато подражава.

Всяка от работните групи предложи мерки за справяне с агресията, като първи ги съобщиха представителите на ученическата кръгла маса. после на родителската и учителската. И трите групи бяха единодушни, че нездравата семейна среда е сред основните фактори, влияещи върху поведението на подрастващите. И трите групи в предложенията си поставиха акцент върху взаимопомощта и добрите примери за намаляване степента на агресия в училище, а не върху наказанията.
В мерките на отделните групи имаше много близки предложения, сред които бяха изкуството и кутиите в училище, в които да се  събират информация за добри дела и сигнали за агресия. Учениците реагираха на родителското предложение сигналите за агресия да са анонимни и заявиха, че е по-добре всеки да застава с името си.

Накрая Стефан Лазаров от Националната мрежа за деца и директорът на СУ „Нешо Бончев“Веска Барова обобщиха предложенията и записаха изводите. Участниците в дискусията от групата на родителите и групата на учителите получиха като подарък рисунката на ученичките София Николаева и Анастасия Лулчева „Опитай с добро“, посветена на борбата с агресията в училище. Група ученици от СУ „Нешо Бончев“ създадоха преди около месец група във фейсбук „Рисуването било лесно“, идеята за която е във връзка с програмата „Твоят час“. В тази група редица бончевци публикуваха свои рисунки срещу насилието и агресията. 

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.