Пчеларите от село Бъта очакват по-добра медоносна година

Празнична среща си организираха пчеларите от село Бъта на 11 февруари в чест на Деня на Св. Харалампий.

Кметът Георги Александров, който също е пчелар, поздрави събралите се от името на Кметството, а младият Петко Кършев припомни древните основи на празника и житието на Светеца Харалампий. Участниците изгледаха кратък образователен филм,  забавляваха се с тематична викторина и разпалено обсъдиха актуални теми около отглеждането на пчелни семейства, борбата с болестите на пчелите и медните реколти.
Над 30 са пчеларите в селото и всички имат едни и същи грижи около това свое занимание. След срива в медопроизводството преди няколко години, 2017-а се очертава като по-добра, бе мнението на младия пчелар Светлозар Спасов. Той се занимава с пчеларство от две години, но вече е организирал осем кошера и възнамерява в скоро време да ги удвои. Засега раздава с удоволствие бурканите с мед по приятели и роднини, но, ако продукцията се увеличи, с помощничката си Николета Калоянова ще започнат и да продават.
Петко Кършев, който е с ветеринарно образование, има повече опит и през 2015 г. е реализирал без проблем около 300 кг мед. Сред младите пчелари, които уверено поемат щафетата от „старшите“ и празнуваха заедно с тях, са  Борислав Чернирадев и Силяна Илиева.
„Пчеларите са затруднени на този етап да се възползват от еврофондовете, тъй като са необходими доста предварителни плащания и поемането на сериозни ангажименти. Има и други административни препятствия. Но може би младите пчелари, които стават все повече, ще бъдат по-решителни и ще предприемат действия за регистрация и превръщането на хобито си в професия. В селото млади и стари си помагат и взаимно се напътстват и учат“, каза кметът Г. Александров. Той обмисля серия образователни срещи с интересуващите се производители на мед от селото, а при интерес и от общината.
Мед от акация и липа събират пчеларите от Бъта най-рано през годината, следва ги мед от слънчоглед и много билки, а есента се вади хубав манов мед. При плодородна година и добро състояние на пчелните семейства може и по четири пъти да се въртят центрофугите, казват пчеларите с дълъг опит.
В разгара на празника дойде направо от кошерите си Георги Пенчев и донесе току-що извадена пита с мед. Всички хапнаха и одобриха вкуса на природното чудо с кехлибарен цвят. Празникът пордължи с наздравици.

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.