понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

161 години от рождението на Райна Княгиня

Днес -18 януари, в 11.30 часа пред паметника на Райна Попгеоргиева на пл.“Райна Княгиня“ с поклонение и цветя

ще бъдат отбелязани 161 години от рождението на българката, ушила знамето с бродирания на него паметен императив – Свобода или смърт.
По традиция Обединено детско заведение „Райна Княгиня“-Панагюрище ще почете патрона си с литературно-музикална програма.
„Родена съм на 6 януари 1856 г. Като станах на 7 г., бях дадена на училище, където много бързо спечелих благоразположението на тогавашната учителка , монахиня Елисавета…, защото децата се борят по половин година с азбуката…, а на мен ми се удаде някак да я науча за по-малко от месец…“, в пише в своята Автобиография Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, дъщеря на свещеник Георги Тасев Футеков и Нона Налбантска-Футекова.
След Панагюрище завършва елитното за времето си училище в Стара Загора и когато се връща в родния си град започва работа като учителка и половината от заплатата си започва да връща на Общината за изплащане на своята стипендия, отпусната й за обучението.
Във връзка с въстанието от 1876 г. учителката пише в своята Автобиография:
Веднъж, в края на март…, след свършване на училищните занятия,… при мене дойде от името на моите съграждани човек с молба да отида в къщата на един от учителите…“ Тя отива, но, когато влиза в къщата, между другите, които вижда, има един непознат. Райна поздравява всички, а него запитва: „С кого имам чест да се запозная и откъде сте роден?“
Отговорът му е: „Съвсем точно да ти отговоря не мога, но… аз съм този, който знае всичко и не знае нищо, т.е. аз съм просто бунтовник, а ако искаш и апостол, който проповядва на народа да се готви; тъй като скоро турците ще ни нападнат и изколят като овце“. След това той й обяснява, че и тя трябва да помогне на народа си.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.