четвъртък , 25 април 2024
Водещи новини

Януари – месец на радона

РЗИ – Пазарджик участва в Национална програма за намаляване на въздействието на радон в сгради върху здравето на българското население 

и обяви януари като месец на радона. От ведомството припомнят, че през 2015 г. и 2016 г. се проведе проучване за концентрациите на радон в жилищни сгради. На два етапа бяха раздадени детектори в жилища на територията на област Пазарджик. След едногодишен период за проследяване на нивата на радон детекторите бяха изпратени в НЦРРЗ- София. Предстои резултатите да бъдат отчетени.
Радонът е естествен радиоактивен газ, безцветен, без мирис и вкус.Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на уран в почвата и скалите. Придвижва се на големи разстояния в почвата, достига до повърхностните земни слоеве и въздуха и прониква в жилищата. Обикновено налягането в дома е по-ниско, отколкото налягането в почвата около неговата основа, и поради тази разлика, жилището „издърпва” радона през цепнатините на основата, комуникационни тръби, водопроводната мрежа и др. пролуки.
През зимата постъпването на радон в жилищата е в пъти по-интензивно в сравнение с лятото. Видът на строителството и начинът на отопление също влияят на нивата на радон в едно жилище.
Основният път на въздействие от радон е чрез инхалиране (вдишване). По-голяма част от вдишания газ се издишва обратно. Разпадните продукти на радона, които не са газообразни, се отлагат по стените, пода или прашинките, плуващи във въздуха, откъдето по-късно биха могли да постъпят с вдишания въздух в човешкия организъм.  
Радонът е втората след тютюнопушенето причина за възникване на рак на белия дроб и е основен фактор за непушачите. Рискът за рак на белия дроб може да бъде намален чрез измерване концентрацията на радона и предприемане на необходимите действия, в случай че се регистрират високи нива.
Как да се предпазим?
В световен мащаб технологии за снижаване на нивата на радон в сгради се прилагат от края на 80-те години на миналия век. Масово използваните технологии са предназначени за сгради, в които основният източник на облъчване е теренът под сградата, а основните методи са два – пасивен и активен. При пасивния се нанася изолираща подова замазка или подът се покрива с изолиращо фолио. При активния метод в сградата се прави радонов аспиратор, който „изсмуква“ радона от почвения слой под сградата и го изхвърля в атмосферата. У нас прилагането на технологии за снижаване нивата на радон в сгради започна през последните 5 години.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.