Малко над 60 000 раждания и близо 26 000 аборта през 2016 г., от които една трета са спонтанни

Според данните на Националния център по опазване на общественото здраве в периода януари-октомври регистрираните аборти в страната са 19 617.

Средно на тримесечие у нас се отчитат над 6000 прекъсвания на бременността, като за първите три месеца на годината те са дори почти 7000. Данните за октомври, ноември и декември 2016 г.все още се отчитат, но се очаква годината да приключи с около 26 000 аборта. Близо една трета от тях са спонтанни. акви са причините за големия им брой и изобщо рисковите фактори пред една бременност потърсихме мнението на специалистите.
„Спонтанните аборти винаги са били относително константен процент от общото забременяване и те са около 10% от общия брой“, посочва д-р Валери Нецов, началник на отделението по Акушерство и гинекология в УМБАЛ „Софиямед“ пред Zdrave.net. Според него „спонтанните абортите могат да са причинени от аномалии на женската полова система или са генетични аномалии в яйцеклетката или сперматозоида“.Той уточнява, че по-често се абортират мъжки плодове. Причината е, че мъжките полови хромозоми носят седем летални гена, които могат да предизвикат интраутеринна смърт на плода и аборт.
Възрастта на жената също е сред ключовите фактори за нормалното протичане на бременността. „Има пряка връзка между спонтанните аборти и възрастта на жената. Колкото по-възрастна е тя, толкова повече нараства рискът през годините да е прекарала някакви възпалителни заболявания, които могат да окажат своето влияние при бременността“, обяснява д-р Нецов. Той обръща внимание, че заболявания, които нямат нищо общо с половата система, като белодробни, бъбречни и неврологични проблеми, които се проявяват на по-късна възраст и се развиват по време на бременността, също биха могли да са рисков фактор.
Външните фактори, които биха могли да са причинна за спонтанна загуба, са в много широки граници: околна среда, хранителен режим, влияние на различни лъчения и химични вещества, сред които живеем.
У нас все още има практика за извършване на аборти, които не се регистрират никъде и не „влизат“ в официалната статистика, посочва специалистът.
„Сред причините за ранен спонтанен аборт – до 12-та гестационна седмица, най-често става въпрос за груби генетични грешки – случайни при конкретната бременност или сгрешен ген, който носи някой от родителите. В периода 12-26-та гестационна седмица рисковите причини са най-често подценени вирусни инфекции при майката, които могат да доведат до спукване на окоплодния мехур и до спонтанен аборт“, обяснява д-р Илиана Христова, акушер-гинеколог от МБАЛ „Света София“. Тя също обръща внимания на възрастта на жената като рисков фактор и акцентува: „Една яйцеклетка е на толкова години, на колкото е жената, докато за сравнение сперматозоидите се произвеждат за около 90 дни“.
Източник:zdrave.net

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.