понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Митрополит Николай идва на Атанасовден в Панагюрище

Елитът на Пловдивската духовна епархия ще почете Атанасовден в панагюрската църква „Св.Въведение Богородично“.

Светата литургия за православния християнски празник ще бъде отслужена от архиерейските наместници в цялата епархия, като ще бъде възглавена от Негово Високо Преосвещенство Митрополит. Очаква се гостите да пристигнат малко преди 9.00 часа, съобщиха от Църковното настоятелство.
Св. Атанасий е страстен защитник на християнското учение за Боговъплъщението. Православната църква почита паметта му 18 януари и на 2 май.
Той е роден през 295 г. в столицата на Египет Александрия в семейството на бедни християни. Изучавал усърдно Свещеното писание. След като момчето завършило образованието си, Александрийският архиепископ Александър го взел в своя дом и го направил свой духовен син и секретар. Така започнал духовният път на бъдещия Атанасий Велики, когото още приживе нарекли „баща на православието“. Нему Светата Църква дължи разгромяването на арианската ерес и създаването на Никео-Цариградския Символ на Вярата.
В 373 г. св. Атанасий починал в Александрия на 76-годишна възраст.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.