петък , 26 април 2024

Сменяме личния си лекар до края на декември, ако желаем

От началото до края на декември  всеки може смени личния си лекар и зъболекар.

Причините за смяна са различни: недоволство от работата на сегашния  лекар, промяна на местожителство или просто решаваме, че е време за промяна.
 Смяната на личния лекар може да се осъществи два пъти през годината за хората от един здравен район (община) – от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември.
За смяната не се изисква да се отписваме от листата на досегашния си личен лекар. Отписването, както и включването в листата на новоизбрания лекар, става по служебен път в съответната Районна здравноосигурителна каса (РЗОК).
Когато сменяме постоянния или настоящия си адрес и се преместваме да живеем в друго населено място, можем да сменим личния си лекар по всяко време на годината, без да се съобразявам с гореспоменатите срокове.
За промяната се изисква да попълним регистрационна форма, която се купува от книжарниците, а може да се изтегли и от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от секция „Вие питате”. С регистрационната форма отиваме при новоизбрания си общопрактикуващ лекар, като носим и здравноосигурителната си книжка.
Ако нямаме такава, предоставяме трети екземпляр от регистрационната форма за избор на общопрактикуващ лекар и лична карта.
Новоизбраният общопрактикуващ лекар изисква извлечение от здравното ни досие (копие или етапна епикриза) от предишния ни личен лекар, който се задължава да изготви и представи документацията на новоизбрания лекар в срок от един месец от датата на постъпване на искането. Когато не сме посещавали лекаря си, ни се издава служебна бележка, която удостоверява липсата на здравно досие. Трябва да се знае, че новоизбраният общопрактикуващ лекар е длъжен да оказва медицинска помощ от датата, на която е осъществен изборът.
Заявка за смяна на общопрактикуващия лекар може да се направи и по електронен път.
През юни 2016 г. личния си лекар в България са сменили 127 998 души от 7 412 461 здравноосигурени. 47 са подали заявката си по електронен път.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.