събота , 20 април 2024

До 20 ноември продължава кампанията за безплатна силанизация на детски зъби

В Пазарджишка област по Националната програма за профилактика на оралните заболявания работят 11 лекари по дентална медицина,

сред които е и панагюрският зъболекар д-р Дора Шишкова. Поставянето на силанти на първите постоянни молари на децата между 5 и 8 години е безболезен и безвреден метод, снижаващ риска от поява на кариес с до 75 процента. Силантът е бариера срещу микроорганизимите, причиняващи кариес. Поставянето не отнема повече от 10-15 минути на зъб, а ефектът е двустранен, защото при тази манипулация се прави и профилактичен преглед на зъбите на децата. Важно условие за силанизирането е новопоникналите постоянни кътници да са здрав, акцентуват специалистите.
Наблюденията от ежедневната практика показват, че зъбният статус на децата в Пазарджишка област не е добър, особено в населените места във високия район, съобщиха от пресцентър на Регионалната здравна инспекция през октомври. При най-малките ученици се срещат дори пулпити на моларнитезъби – казва д-р Красимира Сариева, председател на Районната колегия на БЗС в гр. Пазарджик.
В предходната 2015 г. силанизирането обхвана 648 деца, като силанти са поставени на 2189 зъба. Тези резултати поставят Пазарджишка област на 6-о място в страната по брой обхванати деца.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.